Zoete aardappel met boerenkool

Zoete aardappel met boerenkool

Na al het comfortfood en zware gerechten in de winter wil je wel eens wat anders zodra het voorjaar lonkt: je lichaam staat al bijna in de startblokken voor een reiniging van binnenuit. Je hebt wellicht behoefte aan veel verse groenten en wat lichter verteerbare maaltijden. Verse groene groenten geven je extra energie.

Wij associëren boerenkool met zware winterse maaltijden zoals boerenkoolstamppot, maar eigenlijk is boerenkool een licht verteerbare groente met veel vezels en vitamines. Deze combinatie van zoete aardappel met boerenkool, verrijkt met verse gember, zodat je spijsverteringsvuur (agni) versterkt wordt en de spijsvertering verbetert, is een recept voor alle dosha’s.

Zoete aardappel is licht verteerbaar, maar wel vezelrijk en vullend. Ze stilt de honger en zorgt ervoor dat je je niet sloom gaat voelen na de maaltijd. Als je problemen met je spijsvertering hebt, dan kun je beter zoete aardappels gebruiken in plaats van gewone. De vezelrijke boerenkool draagt bij aan een goede darmwerking. De gember zorgt voor de vorming van spijsverteringssappen in je maag, zodat de vertering nog extra gestimuleerd wordt. Gember heeft tevens ontstekingsremmende eigenschappen.

Ingrediënten:

  • 500 gr zoete aardappels geschild en in blokjes
  • 300 gr boerenkoolbladeren, harde nerf verwijderd
  • stukje verse gember van2 cm
  • 1 eetlepel ghee, kokosvet of olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 1 teentje geraspte knoflook

Zet de zoete aardappels op met genoeg water met zout, zodat ze net onder staan. en kook gaar.
Kook de boerenkool (niet te lang) in een tweede pan, tot ze felgroen van kleur wordt. Plaats in een vergiet, spoel af met koud water om het garingsproces te stoppen en laat uitlekken.
Schil en rasp de gember en bak gedurende 1 minuut aan in ghee, kokosvet of olijfolie op middelhoog vuur. Als je knoflook gebruikt, voeg deze dan nu toe en bak even mee. Pas op dat hij niet verbrandt.
Voeg de boerenkool toe en laat even opwarmen. Voeg daarna de zoete aardappel toe en roer voorzichtig om zodat de blokjes heel blijven. Kruid eventueel met zout en peper.

Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit