Wel eens van Mangosteen gehoord?

Wel eens van Mangosteen gehoord?

MANGOSTAN – KONINGIN DER VRUCHTEN

Met recept: ontbijt met mangostan, kokosyoghurt en verse mango

Heb je eens van de Mangostan (Garcinia mangostana, of mangosteen) gehoord? Het is in elk geval geen mango én geen steen. Wat het wel is: een tomaatgrote vrucht met een dikke, leerachtige auberginekleurige schil met daarin parelwitte sappige partjes die lijken op mandarijn en heerlijk zoet smaken. Mangostan is een exotische vrucht die in heel Zuidoost-Azië wordt geteeld. Deze tropische vrucht groeit aan reusachtige bomen die wel 80 meter hoog kunnen worden. Het gerucht doet de ronde dat Koningin Victoria een beloning uitloofde aan iedereen die haar deze vrucht bracht. Mangostan wordt vanwege dit gerucht, de verfijnde smaak en de heilzame werking ook wel de ‘Koningin der vruchten’ genoemd.

Superfruit
Mangostan of mangosteen is een ware supervrucht! Het vruchtvlees heeft een delicate, zoete smaak die wat op lychee lijkt en de heilzame werking van de mangostan is vermaard. Boeddhisten gebruikten mangostan al vóór onze jaartelling om ontstekingen tegen te gaan en vermoeidheid te verdrijven. Vooral de schil, maar ook het vruchtvlees zijn rijk aan polyfenolen als xanthonen en tanninen. De beste mangostanpuree wordt dan ook gemaakt van zowel de schil als van het smakelijke vruchtvlees.​

Rijkste bron van xanthonen
Dat de mangostan de rijkste bron van xanthonen ter wereld is, maakt hem tot een unieke vrucht. Xanthonen zijn chemische verbindingen die antioxiderende eigenschappen hebben. Elke xanthoon heeft zijn eigen unieke eigenschap. In de natuur zijn tot 200 verschillende xanthonen ontdekt, maar geen enkele plant heeft meer dan 8 xanthonen onder zijn actieve bestanddelen behalve magostan. Van de 200 bekende xanthonensoorten zijn er maar liefst 50 aanwezig in de mangostan! Xanthonen behoren tot de krachtigste antioxidanten die in de natuur te vinden zijn (sterker dan vitamine C en E), dus je zult het heilige ontzag begrijpen dat men in Azië voor deze bijzondere vrucht heeft. Biotona erkent de health power van mangostan en produceert daarom een 100% puur sap van mangostanpulp dat we met veel plezier in ons webshop-assortiment hebben opgenomen.

Bewezen power

De perfecte balans van vitaminen en xanthonen in mangostans is anders dan in welke andere vrucht dan ook. Deze verbindingen zijn in zeer goed oplosbare vorm en worden snel in het lichaam opgenomen en direct aan het werk gezet. Door vrije radicalen te neutraliseren en het lichaam te voorzien van direct bruikbare voeding, wordt mangostan beschouwd als een superfood. Deze krachtige antioxidant ondersteunt het immuunsysteem, zorgt mede voor een goede weerstand, wordt gebruikt ter bescherming van vrije radicalen, is goed voor het hart, heeft een gunstige invloed op de bloedvaten, is goed voor de luchtwegen en zit boordevol vitaminen en mineralen!*

Met deze eigenschappen en de fijne smaak is het een aantrekkelijk idee om Biotona Mangostan te gebruiken. De textuur houdt het midden tussen een sap en een puree en leent zich voor allerlei bereidingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekker recept voor een Mangostan breakfast jar met kokosyoghurt en verse mango (met dank aan Biotona voor het recept).

Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.
* Dit zijn (voorlopig) toegestane gezondheidsclaims. Wegens Europese wet- en regelgeving mogen niet alle toepassingen van onze producten op onze website vermeld worden. Informatie over de gezondheidseffecten van producten dient namelijk gescheiden te worden van de aanprijzing van producten).

 

Deel dit