Tur Dal recepten

Tur Dal recepten

 

Tur dal is heel gezond! Lees er meer over in deze blog

 

Basisbereiding tur dal:

Was de tur dal en laat hem een half uur in water weken. Giet daarna het weekwater af en spoel de tur dal af in een vergiet. Doe de tur dal in een pan en giet er zoveel water bij dat er een vingerkootje water boven de tur dal staat. Als je een dunne soep in plaats van een wat dikkere brij wenst, dan kun je meer water toevoegen. Voeg het zout, de kurkumapoeder en de verse gember toe en breng met een deksel op de pan aan de kook. Draai het vuur laag en laat zonder deksel 20 tot 30 minuten pruttelen. Controleer of de hoeveelheid water in de pan naar wens is: giet eventueel iets bij of af. Voeg de masala kruidenmix en tamarinde, mangopoeder of limoensap toe. Je kunt eventueel 1/3 van het mengsel pureren met een staafmixer als je een romige consistentie wenst.

Met kruiden en groenten:

 • 2 à 3 eetl. ghee
 • 1/2 theel. asafoetida
 • 4 curryblaadjes (toko) of laurierblaadjes
 • 1 theel. zwarte mosterdzaadjes
 • 1 theel. komijnzaadjes
 • 1 (of meer) theel. rode chilivlokken (of verse chilipeper in ringetjes)
 • 2 tomaten, in stukjes

Groenten naar eigen keuze of dosha dieetadvies,
zoals bijvoorbeeld:

 • 2 handjes sperziebonen, in stukjes
 • 1 à 2 courgettes, in stukjes

Verhit de ghee, voeg de asafoetida, komijnzaadjes, mosterdzaadjes, curry- of laurierblaadjes en chilipoeder of verse chili toe. Bak gedurende 1 à 2 minuten onder telkens roeren. Let op dat de zaadjes niet aanbranden. Voeg de tomaten toe en daarna de groenten naar keuze. Laat ongeveer 5 tot 8 minuten sudderen op laag vuur. Roer dit mengsel onder de tur dal.

Met alleen kruiden:

 • ½ theel. asafoetida
 • 4 curryblaadjes (toko) of laurierblaadjes
 • 1 theel. zwarte mosterdzaadjes
 • 1 theel. komijnzaadjes
 • 2 theel. paprikapoeder
 • 1 (of meer) theel. rode chilivlokken (of verse chilipeper in ringetjes)

Verhit de ghee, voeg de asafoetida, komijnzaadjes, mosterdzaadjes, curry- of laurierblaadjes, paprikapoeder en chilipoeder of verse chili toe. Bak gedurende 1 à 2 minuten onder telkens roeren. Let op dat de zaadjes niet aanbranden. Giet dit kruidenmengsel bovenop de tur dal: niet erdoor roeren. Geef er eventueel nog een apart groentegerecht of een salade bij.

Geen zin om zoveel kruiden te kopen?

Neem dan in plaats van de hierboven aangegeven kruiden een van onze masala kruidenmixen en rooster deze kort in wat ghee. Daarna kun je de bovenstaande gerechten verder volgen.

De snel-klaar-methode met kruidenpasta:

Maak de tur dal zoals beschreven bij de basisbereiding. Verhit vervolgens 1 à 2 eetl. ghee, voeg wat verse fijngesneden gember toe, daarna groenten naar keuze met ui en/of tomaat en eventueel tofu, kip of vlees. Bak dit enkele minuten aan. Voeg vervolgens 4 tot 6 eetl. kruidenpasta toe (of meer als je dat lekker vindt) en laat even sudderen. Voor een intensievere smaak aan groente, vlees of tofu: marineer deze de nacht vóór de bereiding in de kruidenpasta. Voor een romige saus kun je eventueel nog kokosnootcrème (bijvoorbeeld santen) of kokosmelk naar smaak toevoegen en even mee laten sudderen. Serveer met de tur dal.

Hoe eet ik tur dal?

Je kunt, afhankelijk van de hoeveelheid water die je toevoegt, de tur dal als een dikke brij eten of als een dunne soep. Net wat je lekker vindt. Je kunt tur dal natuurlijk ook gebruiken voor een echt Hollandse bereiding (zoals bij linzen of bonen). Houd in dat geval de basisbereiding aan, maar laat de kurkumapoeder, masala kruidenmix, asafoetida en gember weg. Verwerk de tur dal daarna in je eigen recept.

Wat eet ik erbij?

Geef er eens gemarineerde en gebakken tofu bij: voor de eiwitten is dat niet echt nodig want die zitten al voldoende in de peulvruchten zelf. Uiteraard kunnen niet-vegetariërs ook kip of vlees toevoegen. Je kunt voor het opdienen ook nog wat korianderblaadjes toevoegen als je dat lekker vindt. Serveer een tur dal gerecht met bijgerechten zoals bijvoorbeeld rijst of brood (zoals roti, chapati of naan) en een lekkere chutney.

Tur dal is heel gezond! Lees er meer over in deze blog

 

Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit bericht