Start de dag met citroen-honingwater

Start de dag met citroen-honingwater

Je hebt misschien al eens eerder gehoord dat het drinken van een glas water met citroen en honing ’s morgens vroeg heel goed is voor je gezondheid. Zowel honing als citroen bevatten sterke geneeskrachtige eigenschappen die samen een zeer gezonde combinatie vormen. Het drankje is makkelijk en snel te maken en te drinken.

Na een paar dagen kijk je er zelfs naar uit om de dag te beginnen met dit energiedrankje. Probeer maar eens!

Zo maak je citroen-honingdrank

  • Kook een kopje water en laat het afkoelen tot handwarm
  • Voeg een theelepel rauwe, onbewerkte organische honing toe en roer totdat de honing oplost
  • Pers een halve citroen uit, voeg het toe, roer en het drankje is klaar om te drinken.

Het is belangrijk dat je dit drankje direct drinkt na bereiding (bij voorkeur op een nuchtere maag) zodat je maximaal profijt hebt van alle gezondheidsvoordelen. Warm de drank niet opnieuw op: volgens de ayurvedische principes wordt honing toxisch als je hem opwarmt. Mocht dit principe je niet aanspreken: je hebt misschien wel al vaker gehoord dat het opwarmen van honing de bij-enzymen en andere substanties in de nectar vernietigt. En juist deze substanties maken van honing een unieke natuurlijke zoetstof.

Elf goede redenen om de morgen te beginnen met dit drankje

1. Gezond en caloriearm

Bijna iedereen heeft ‘s morgens iets te drinken nodig om de dag goed te starten. Voor sommigen is dit koffie, voor anderen thee of misschien sinaasappelsap. Na lange tijd niets eten of drinken gedurende de nacht heeft ons lichaam (en vooral ook onze hersenen) een energie-boost nodig om weer op te starten.

Koffie verhoogt het maagzuurgehalte en zorgt voor verteringsproblemen. Het verhoogt de hartslag en de bloeddruk en glucosewaarde in het bloed. Cafeïne is een opwekkende stof die inwerkt op het genotscentrum van onze hersenen. Ze geeft de hersenen een tijdelijke opleving. Daarop volgt meestal een dip in de middag.

Thee bevat ook cafeïne, maar in mindere mate. Theophylline, Theobromine en L-theanine zijn drie andere opwekkende stoffen in thee. Cafeïne en deze andere drie stoffen zorgen ervoor dat je concentratie toeneemt. Verder bevatten ze antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. De morgen beginnen met koffie of thee doet echter meer kwaad dan goed.

Fruitsap, en vooral sinaasappelsap, heeft vele gezonde eigenschappen, maar alleen als het vers geperst is en gedronken wordt samen met de fruitpulp. Het bevat echter een te hoog suikergehalte, zelfs als het ongezoet is. Daarom wordt fruitsap tegenwoordig niet meer zo gezond gevonden. Gezoet sap en limonades bevatten heel veel suiker, soms zelfs wel 7-10 theelepels per glas.

Citroen-honingwater is een eenvoudig te bereiden drankje dat precies genoeg calorieën uit de natuurlijke suikers van de honing levert, en daarbij bevat het ook nog enzymen, aminozuren, vitamines en mineralen. In kleine hoeveelheden weliswaar, maar op een nuchtere maag gedronken geven deze wel groot effect. Het drankje levert slechts 20-25 calorieën, de meeste afkomstig van de honing (1 theelepel staat gelijk aan 7 gram suiker) en slechts 1 calorie is afkomstig uit het citroensap. Het is niet te zoet en niet te zuur. Het geeft een lekkere smaak aan gewoon warm water, waarvan veel mensen moeite hebben om het te drinken.

2. Goed voor de stoelgang

Een van de eerst merkbare voordelen van het drinken van citroen-honingwater is een verbeterde stoelgang. De productie van zuren en galafscheiding wordt verhoogd en hierdoor wordt de vertering van voeding en de opname van voedingsstoffen verbeterd.

Onverteerde voedingsstoffen die in het maag- en darmstelsel achterblijven zorgen vaak voor een opgeblazen gevoel vanwege de bacteriën die proberen deze te verteren. Hoe sneller deze stoffen door het lichaam uitgescheiden worden, hoe beter dit is voor de goede werking van het verteringsstelsel.

3. Vocht-afdrijvend

Vocht-afdrijvende middelen (diuretica) zorgen voor een verhoging van de urineproductie. Vaak worden diuretica (plaspillen) voorgeschreven om hoge bloeddruk en oedeem te verhelpen, veroorzaakt door een te hoog vochtgehalte in het lichaam. Ontstekingen veroorzaakt door lichamelijke kwalen zorgen ook vaak voor vochtophoping in de weefsels. Opgezwollen voeten en vochtophoping in het gezicht zijn typische kenmerken van vocht vasthouden. Teveel vocht zorgt ervoor dat het hart zwaarder belast wordt en dat de bloeddruk stijgt.

Citroen-honingwater werkt vocht-afdrijvend en vermindert zodoende oedeem en hoge bloeddruk.

4. Ontgifting van het lichaam

Veel giftige stoffen dringen ons lichaam binnen door chemische pesticiden en meststoffen die ons voedsel besmetten. Vervuilende stoffen in ons milieu dringen door in onze huid en komen binnen tijdens het ademen. Deze gifstoffen hopen zich op in het lichaamsweefsel, voornamelijk in de lever en de nieren. Ze verhinderen de goede werking van deze organen.

Citrusvruchtensappen worden gebruikt in ontgiftende sappenkuren. Citroen-honingwater is een milde maar krachtige ontgifter. Het is een lever-tonicum dat ervoor zorgt dat deze de gifstoffen kan neutraliseren. De vocht-afdrijvende werking zorgt er tevens voor dat de gifstoffen samen met de urine uitgescheiden worden.

5. Verbranding van lichaamsvet

Citroen-honingwater heeft al velen geholpen bij het afvallen. Citroensap verhoogt de uitscheiding in het lichaam en verbetert de bloedsomloop en lymfedrainage. Dit, samen met de vocht-afdrijvende werking, zorgt voor de verwijdering van gifstoffen die zich in het lichaam opgehoopt hebben. Als je het noch niet mocht weten: ophoping van gifstoffen is een van de hoofdredenen van obesitas. Ons lichaam slaat deze gifstoffen namelijk op in het vetweefsel om ze zodoende uit de lichaamscirculatie te verwijderen. Warm citroen-honingwater verhoogt tevens het metabolisme. Als je ‘s morgens een glas drinkt op nuchtere maag komt je lichaam direct in de vet-verbrandingsstand.

6. Tegen acne

Als je ‘s morgens citroen-honingwater drinkt dan wordt je huid vaak al na 2 tot 3 weken gaver. Sommige mensen zweren bij het rechtstreeks aanbrengen van citroensap op het gezicht om acne te helpen verbeteren. Citroensap zorgt ervoor dat de huid minder vet wordt. Het citroenzuur werkt als een chemische peeling waarbij dode huidcellen en opgehoopte gifstoffen in de huid verwijderd worden en de huid weer kan ademen. Ondanks deze eigenschappen is het rechtstreeks aanbrengen van citroensap op het gezicht irriterend en zorgt voor een brandend gevoel, zeker als je een gevoelige huid hebt.

De indirecte werking van het drinken van citroen-honingwater helpt bij het reinigen zonder de irriterende werking van het rechtstreeks aanbrengen van citroensap op de huid. De antioxidanten in citroen en in honing en de antibacteriële eigenschappen ervan dragen bij aan de huidzuivering.

7. Weerstand verhogend

Het drinken van citroen-honingwater kan je beschermen tegen seizoens-infecties en allergieën. Je zult merken dat je minder last hebt van verkoudheid en griep als je elke dag citroen-honingwater drinkt.

Misschien weet je wel dat honing vaak gebruikt wordt bij het bestrijden van hevige pollenallergieën. In honing zitten minuscule hoeveelheden pollen en het drinken van citroen-honingwater helpt om het lichaam er minder gevoelig voor te maken.

8. Tegen keelontsteking

Als je keelpijn hebt geeft het drinken van citroen-honingwater direct verlichting. Het effect ervan is echter langduriger: de peroxides in honing werken desinfecterend. Daarom wordt honing vaak op (brand)wonden gesmeerd zodat deze sneller genezen.

Het drinken van citroen-honingwater kan helpen de bacteriën in de keel te verminderen. Daardoor wordt de ontsteking verminderd en neemt de pijn af.

9. Tegen overmatige slijmvorming

Citroen-honingpastilles en kant-en-klaar drankjes worden vaak aanbevolen bij verkoudheid en slijmvorming. Ze zijn echter lang niet zo effectief als vers bereid citroen-honingwater. Binnen de ayurveda wordt honing al van oudsher gebruikt om problemen die verband houden met overmatige slijmvorming in het lichaam te verhelpen. Honing helpt namelijk om de slijmproductie te verminderen en de luchtwegen droger te maken. Citroen helpt het slijm te verdunnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden.

10. Tegen constipatie

Regelmatig drinken van warm citroen-honingwater in de morgen zorgt voor een regelmatige stoelgang. Dit komt niet alleen doordat warm water ervoor zorgt dat de maaginhoud soepel verder glijdt, maar ook doordat het citroensap de maagsappen en het slijm in de ingewanden verdunt. Daardoor verloopt de beweging in het darmkanaal soepel. Het opgeblazen gevoel en het laten van winden dat vaak samengaat met constipatie wordt hierdoor verminderd.

11 Tegen urineweginfecties en nierstenen

Het vocht-afdrijvende effect van citroensap en de antibacteriële eigenschappen van honing zorgen er samen voor dat ongewenste substanties en ziekteverwekkende bacteriën uit de nieren, blaas en urinewegen gespoeld worden. Te zure en te sterk geconcentreerde urine is een van de oorzaken van nierstenen en van een branderig gevoel tijdens het plassen. Natriumcitraat en kaliumcitraat worden vaak voorgeschreven om dit tegen te gaan.

Citroensap is zuur van nature, maar wordt in het lichaam omgezet in natriumcitraat. Daarom worden aan het drinken van citroenwater alkaliserende eigenschappen toegeschreven.

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit