Yoga, goed voor lichaam en geest

 

De voordelen van yoga en yoga-asana's

Het beoefenen van yoga heeft voor ons veel voordelen. Het kan allerlei aspecten en dimensies van ons leven verrijken wanneer we het regelmatig doen. In ons systeem lopen lichaam, geest en ziel naadloos in elkaar over. Een onregelmatigheid in het lichaam heeft effect op de geest, en een geest die zich onprettig of rusteloos voelt manifesteert zich als een ziekte in het lichaam. Yoga en yoga-asana's helpen ons door het systeem in balans te brengen.

De fysieke voordelen van yoga

Niet alleen verbetert yoga de flexibiliteit van de spieren en gewrichten, ze worden er ook door versterkt terwijl de lichaamshouding wordt verbeterd. De asana's zorgen voor een massage van de organen die daardoor beter gaan functioneren. Yoga zorgt er ook voor dat de verschillende stelsels - endocriene, cardiovasculaire, zenuwstelsel, spijsvertering etc. - in ons lichaam beter werken. Yoga kan verschillende chronische aandoeningen (zoals hoge of lage bloeddruk, pijnen in het lichaam, diabetes, depressie, slaapstoornissen etc.) op een natuurlijke en eenvoudige manier verhelpen en verhoogt ook de immuniteit. Een dag die goed wordt begonnen met yoga-asana's houdt ons energiek, enthousiast en fris tot de zon weer ondergaat.

De mentale voordelen van yoga

Heb je ooit gemerkt hoe het ritme van je ademhaling verandert wanneer je emoties veranderen? Onze adem is snel wanneer we boos zijn, zwaar wanneer we verdrietig zijn en kalm en regelmatig wanneer we rustig en vredig zijn. Maar zoals onze geest de adem beïnvloedt, zo beïnvloeden yoga en de adem ook onze geest. Door pranayama (ademhalingstechnieken) die in Sri Sri Yoga worden geleerd wordt de geest kalmer, vrediger en alerter. Dit helpt ons om betere beslissingen te nemen. Door een betere concentratie worden we efficiënter en beter in wat we doen. Door yoga kunnen we effectief omgaan met stress die zich anders ophoopt, en dagelijks de voordelen hiervan ervaren.

Kortom: yoga en yoga-asana's maken ons op een hele subtiele en moeiteloze manier gelukkiger en tevredener. Doordat we ons meer verbonden voelen verbeteren ook onze relaties. Onze sluimerende talenten en creativiteit krijgen de kans om op te bloeien, en we raken meer in harmonie met de natuur. Uiteindelijk vinden we hierdoor een blijvende innerlijke vrede en vreugde temidden van de kakofonie die ons in de wereld omringt.

Sri Sri Yoga

Sri Sri Yoga is voornamelijk Hatha yoga, aangevuld met andere vormen van yoga om het hele menselijke potentieel tot bloei te brengen. In Sri Sri Yoga wordt een zachte maar effectieve serie asana's of lichaamshoudingen geleerd voor de gezondheid van het lichaam, terwijl evenzeer de nadruk wordt gelegd op technieken die de geest en de ziel voeden. Meer weten over Sri Sri Yoga? Lees hier verder

 

Aktie Sri Sri Ayurveda Webshop:

De Padma Sadhana DVD bevat een mooie reeks asanas. Als je Padma Sadhana vóór de Sudarshan Kriya beoefent dan verdiept dit de meditatie. Het helpt je de geest en het bewustzijn naar binnen te richten. Padma Sadhana kun je 's morgens en/of 's avonds beoefenen.

Surya Namaskar betekent letterlijk: groet aan de zon. De opeenvolging van 12 houdingen op de Surya Namaskar DVD is een goede link tussen warming-up en asanas. Een paar rondes van snel uitgevoerde zonnegroeten geeft een goede cardio-vasculaire work-out. Als je ze langzaam uitvoert zijn ze meditatief en rustgevend. Dagelijks Surya Namaskar beoefenen helpt Pitta, Kapha en Vata in evenwicht te brengen en daarmee het lichaam gezond te houden

Nu speciale aanbieding: twee DVDs voor de prijs van éen!

Koop de Padma Sadhana en Surya Namaskar DVDs als set met voordeel. 

 

 

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.