Geen titaniumdioxide in Sudanta

Geen titaniumdioxide in Sudanta

 

Titaniumdioxide in tandpasta? Niet in Sudanta!

Titaniumdioxide staat de laatste jaren in de belangstelling vanwege mogelijke nadelige gezondheidseffecten op de darm, de lever, de milt en de voortplanting.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kijkt met andere partijen naar deze mogelijke gezondheidsrisico’s. Lees hier de verschillende publicaties van het RIVM.

 

Wat is titaniumdioxide?

Titaniumdioxide is een poedervormige, witte kleurstof en wordt toegepast in een groot aantal verschillende producten. Bij voedingsmiddelen staat titaniumdioxide op de ingrediëntenlijst vermeld als additief E171 of als titaniumdioxide. Op tandpasta staat titaniumdioxide aangeduid als CI Canadian Intense 77891. Een klein deel van de slecht oplosbare titaniumdioxidedeeltjes in dit witte poeder is kleiner dan 100 nanometer, en wordt daarmee als nanodeeltje beschouwd. Voor titaniumdioxide is geen grens gesteld voor de hoeveelheid die een mens dagelijks mag binnenkrijgen.

Waarom kunnen nanodeeltjes toxiciteit veroorzaken?

Van zeer kleine deeltjes, zoals nanodeeltjes, is tegenwoordig bekend dat ze zich anders kunnen gedragen dan de grotere deeltjes van dezelfde chemische stof. De kleine deeltjes hebben een relatief groot oppervlak en kunnen daarmee mogelijk toch reactief zijn en toxiciteit veroorzaken. Daarnaast kunnen ze op andere plaatsen in het lichaam terechtkomen. 

Kinderen en titaniumdioxide

Blootstelling aan titaniumdioxide nanodeeltjes is voornamelijk afkomstig van tandpasta (voor kleine kinderen die tandpasta doorslikken), snoep, koffiecreamer, bak- en taartdecoratie-producten en witte sauzen.

Titaniumdioxide, zelfs vaak in biologische tandpasta

Onze Franse collega’s hebben een onderzoekje gestart en zij konden ons melden dat maar liefst 2 van de 3 tandpasta’s (inclusief 25 biologische tandpasta’s) titaniumdioxide bevatten.

Bij onze bekende Sudanta Classic en Sudanta Houtskool Gel hoef je daar niet bang voor te zijn: onze tandpasta bevat namelijk totaal geen titaniumdioxide. Poetsen met een gerust gevoel dus. 

Sudanta: de betere keuze! Klik hier en ga naar de producten in de webshop.

  

 

 

 

Disclaimer

Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities en therapieën. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.