Een goede spijsvertering

Een goede spijsvertering

 

Een goede spijsvertering betekent een goede gezondheid

Volgens Ayurveda begint een goede gezondheid met een goede spijsvertering. Om de vruchten te plukken van gezonde voeding, is het noodzakelijk om voeding goed te verteren en op te nemen. Ayurveda noemt de spijsvertering agni en agni betekent vuur: diep van binnen brandt er een vuur dat de metabolische afbraak en opname van voeding stimuleert. De kracht van dit vuur is belangrijk voor hoe we ons eten verteren en opnemen.

Wanneer je niet de juiste voeding voor jouw constitutie eet, verzwakt het spijsverteringsvuur. Zowel eten als je geen honger hebt als het negeren van een hongergevoel verstoort de spijsvertering.

Andere dingen die agni verstoren zijn:

  • te veel eten
  • te veel water drinken bij de maaltijd
  • onregelmatige levensstijl zoals te laat naar bed gaan 
  • eten op onregelmatige tijden

 Als je je eten niet goed verteert, ontstaat er ama. Dit kan je ook wel vertalen als onverteerde voedselresten of gifstoffen die het lichaam vervuilen. Ama is een broedplaats voor ziekten. Ama zorgt ervoor dat je je energieloos of zwak voelt zonder een aanwijsbare reden, of dat je klachten krijgt door de slechte vertering van je voeding. Je hebt bijvoorbeeld vaak maagzuur, een opgeblazen gevoel, constipatie of je voelt je moe na de maaltijd. En doe je hier niks aan, dan kan dit uiteindelijk ergere klachten veroorzaken.

Een ayurvedische behandeling is er altijd in eerste instantie op gericht agni te versterken en ama te verwijderen. Dit gaat hand in hand. Een van de manieren om dit te doen is door te reinigen en dit te ondersteunen met kruiden die agni sterker maken. Om ama te verteren en agni sterker te maken is het volgens Ayurveda beter om een korte tijd te vasten en dit regelmatig te doen. Regelmatig betekent bijvoorbeeld dat je bij de wisseling van de seizoenen een korte reiniging doet. Of je kiest 1 dag in de week waarin je vast of alleen soep eet of sappen drinkt. Het is beter om niet langer dan een dag te vasten. Dit brengt het lichaam uit balans en ondermijnt het spijsverteringsvuur. Na het reinigen is het belangrijk om de juiste voeding te eten voor jouw constitutie.

Heb je het gevoel dat jouw spijsvertering niet helemaal lekker loopt, of denk je dat je ama hebt in je lichaam, dan is een ayurvedisch consult misschien wel wat voor jou. Ayurveda gaat ervan uit dat ieder persoon uniek is, met haar eigen unieke constitutie en specifieke metabolisme (agni). Er is geen ‘one size fit all’ medicijn , dieet, behandeling of reinigingsmethode. Een consult kan jou inzichten bieden en handvaten geven om je spijsvertering te verbeteren en je energieker, fijner en lichter te voelen. 

 

 

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.