Vegan scones

Vegan scones

Warme vegan scones

10 tot 15 stuks 

 • 350 gram bloem
 • 4 theel. bakpoeder
 • ½ theel. zout
 • 100 gram basterdsuiker
 • 120 gram kokosolie, gestold 
 • 180 ml sojamelk (plus beetje extra om in te strijken)

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Zeef de bloem, bakpoeder, zout en basterdsuiker in een kom. Vermeng met de kokosolie en wrijf tot een korrelige massa. Giet de sojamelk erbij en en roer met een houten lepel tot alles gemengd is. Blijf niet te lang roeren. Kneed de massa (niet te lang) tot een deeg op een met bloem bestrooid werkvlak. Rol uit tot een 2 cm dikke plak en steek er met een vormpje (3-4 cm Ø) rondjes uit. Leg de rondjes met voldoende tussenruimte op een bakblik waarop je eerst bakpapier hebt gelegd, en bestrijk elk rondje met wat sojamelk. Bak 15 tot 18 minuten in het midden van de oven. Controleer tussendoor: de scones moeten lichtbruin worden.

Serveer warm met kokosroom en fruitspread.

 

Kokosroom

Niet elke kokosmelk is geschikt voor bereiding van kokosroom. Zodra er emulgatoren in zitten wordt de inhoud niet gescheiden in water en creme en kun je dus geen kokosroom maken. Koop een blik kokosmelk (geen pakje, geen magere kokosmelk) en let erop dat er kokosextract en eventueel water bij de ingredienten vermeld staan, maar geen emulgatoren. Het beste is 70% kokosextract. Zet het blikje minimaal 24 uur in de koelkast.

 

 • 1 blik kokosmelk (geen magere), 24 uur gekoeld.
 • 1 tot 2 eetlepels zoetstof (stevia, honing, siroop etc.) naar smaak
 • 1 vanillestokje of een ½ theel. vanille extract 

Laat het blikje kokosmelk 24 uur in de koelkast staan en let erop dat de inhoud niet geschud wordt. Zet 1 uur voor je de creme maakt een kom in de diepvries. Haal het blikje uit de koelkast en schep er voorzichtig de gestolde witte kokoscreme uit (het kokoswater dat overblijft wordt niet gebruikt). Schraap het merg uit het vanillestokje indien je dit gebruikt. Mix de kokoscreme met een handmixer tot een luchtige massa. Voeg zoetstof en vanille toe. Zet terug in de koelkast tot gebruik.

Je kunt de kokosroom ook een dag van tevoren maken.

 

Fruitspread

   

 • bakje aardbeien (of ander fruit van het seizoen)
 • zoetstof naar keuze (stevia, siroop, honing enz.)
 • citroensap

Halveer de aardbeien (of ander fruit) en doe ze in een steelpannetje met een beetje citroensap. Verwarm voorzichtig totdat het fruit wat zachter wordt en prak met een vork door elkaar. Voeg als het een beetje afgekoeld is zoetstof naar keuze toe. Laat verder afkoelen in de koelkast en serveer dezelfde dag.

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.