Zo maak je je eigen ghee

Ghee is al meer dan 6000 jaren een belangrijk onderdeel van ayurvedische voeding. Het heeft vele goede eigenschappen. Ghee werkt met name prima bij problemen die af te leiden zijn van de pitta dosha maar is ook goed voor de andere dosha’s. Het verbetert het spijsverteringsvuur en helpt daarmee de maag, lever en darmen bij het opnemen en verwerken van voedsel. Ghee heeft de eigenschap diep in het weefsel door te dringen en de bindweefsels te smeren. Het heeft zodoende een gunstig effect op de flexibiliteit van je lichaam. De fenolische antioxidanten in ghee kunnen je helpen het immuunsysteem te versterken. Het kan ook gebruikt worden bij massages en helpt daarmee de huid te voeden en versterken. Bij milde brandwonden of zonnebrand doet een likje ghee wonderen.

Ghee is een soort geklaarde boter waarbij eiwitten en melksuikers van het botervet gescheiden worden, maar de bereiding is een klein beetje anders. Na het verdampen van het water laat je de boter en melkbestanddelen namelijk, in tegenstelling tot bij geklaarde boter, nog even sudderen zodat je een nootachtige smaak krijgt. Omdat de eiwitten bij de bereiding uit de boter gehaald worden is ghee bestand tegen hoge temperaturen, zelfs tot 250°C (bij andere vetten is dit meestal 200°C) en is het lang houdbaar. Je kunt er prima mee bakken of zelfs frituren.

Benodigdheden

  • 250 gram ongezouten bio roomboter
  • Een pan met dikke bodem

Snijd de boter in blokjes en leg in de pan. Verwarm tot de boter smelt en laat verder koken op een laag vuur. Roer af en toe zachtjes. De eiwitten in de boter zullen op de bodem witte vlokken vormen en worden later verwijderd. Verwarm zachtjes gedurende ongeveer 20 minuten en laat al het water in de boter verdampen.

De ghee is nu goudgeel van kleur en ruikt nootachtig. Laat een beetje afkoelen en haal de pan van het vuur. Indien er schuim bovenop drijft schep je dit eraf. Je kunt eventueel wat zout toevoegen, maar dit is niet nodig. Het doorzichtige vocht (de ghee) giet je in een gesteriliseerde pot waarbij je oplet dat het eiwitbezinksel onderin de pan blijft en niet in de pot komt.

Je kunt de ghee op kamertemperatuur bewaren, maar ook in de koelkast (de ghee wordt dan hard). Ghee is lang houdbaar: in de koelkast zeker 1 jaar.

 

 

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.