Wat is een ayurvedisch consult eigenlijk?

 

 

Ayurveda, wat is dat eigenlijk?

Ayurveda, de traditionele Indiase gezondheidsleer, wordt door de World Health Organization (WHO) erkend als ’s werelds oudste wetenschappelijke en holistische gezondheidssysteem en krijgt steeds meer bekendheid in onze westerse wereld. Tijd voor een kennismaking dus.

We leven in een moderne, dynamische maatschappij waarin vernieuwingen en veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Het natuurlijke ritme van je leven kan hierdoor verstoord raken. Ayurveda zorgt ervoor dat je weer in balans komt.

  

Ieder mens is uniek

Volgens ayurveda wordt de constitutie (prakriti) van elk persoon gevormd door vijf elementen in de natuur: aarde, water, vuur, lucht en ether.

 Je hebt dus als het ware een unieke streepjescode vanaf je geboorte. En dus is er voor iedereen ook een op de persoon toegespitste behandeling nodig. Bepaalde elementen hebben op jou namelijk meer invloed dan op anderen. De verhouding van deze elementen wordt benoemd in drie 'dosha's': vata, pitta en kapha. Door een onbalans in de dosha's wordt je natuurlijke ritme verstoord en kun je ziek worden.

 

Het consult

Een ayurvedisch consult met polsdiagnose duurt ongeveer 20 minuten. Het is heel belangrijk dat je 2,5 uur van tevoren niets eet of drinkt. De polsdiagnose zelf neemt slechts een paar minuten in beslag. Naar aanleiding van de polsdiagnose volgt een compleet advies dat specifiek gericht is op jouw situatie, met onder andere richtlijnen voor je voeding en lifestyle en mogelijk aangevuld met voedingssupplementen. Er is genoeg tijd voor het stellen van eventuele vragen.   

  

De specialisten 

Sri Sri Ayurveda werkt alleen met gerenommeerde, hoog opgeleide ayurvedisch specialisten met een ruime ervaring in Nadi Pariksha:

 

De polsdiagnose

Nadi Pariksha of polsdiagnose is een ayurvedische techniek waarbij de specialist zeer accuraat en uitgebreid zowel lichamelijke als mentale onbalans en ziekte kan vaststellen. Zelfs risico’s op gezondheidsproblemen in de toekomst kunnen worden opgespoord. Via Nadi Pariksha wordt duidelijk wat de dieperliggende oorzaak is van klachten, waardoor de aanpak verder kan gaan dan alleen symptoombestrijding.

 

Kiran Valsan , B.A.M.S.-gediplomeerd ayurvedisch specialist van Sri Sri Ayurveda, legt uit dat iedere ziekte zich in 6 stadia ontwikkelt. Deze stadia verlopen altijd in dezelfde volgorde:

  • 1 Door een blokkade ontstaat er een onbalans in de dosha
  • 2 De dosha kan niet doorstromen en hoopt op
  • 3 De opgehoopte dosha zoekt een uitweg en verspreidt zich door het lichaam
  • 4 Op een bepaalde plek ontwikkelt de dosha een ziekte
  • 5 De symptomen van de ziekte worden ervaren
  • 6 De symptomen van de ziekte met complicaties treden naar buiten

Kiran Valsan:Iedere ziekte ontwikkelt zich in zes stadia en deze verlopen altijd in dezelfde volgorde. In de reguliere medische wetenschap worden diagnoses vaak pas gesteld als de ziekteverschijnselen zich in het vierde of vijfde stadium openbaren. Met een ayurvedische polsdiagnose (Nadi Pariksha) kunnen we ziektes al in het eerste en tweede stadium herkennen.Hoe eerder een ziekte in aanleg wordt ontdekt, des te gemakkelijker kunnen we haar behandelen en voorkomen dat zij zich ook daadwerkelijk manifesteert.”  

 

Je bent wat je eet

De kenmerken van lichaam en geest zijn onlosmakelijk gekoppeld aan het voedsel dat we eten. Ayurveda brengt voedsel onder in drie categorieën: Sattva, Rajas en Tamas. Sattva betekent helderheid, harmonie en evenwicht en komt voort uit het eten van verse rauwe of gekookte gerechten. Rajas betekent activiteit en rusteloosheid en komt voort uit pittige en rijke voeding. Tamas betekent inertie en zwaarte die kan leiden tot passiviteit en depressie. Bij een ayurvedisch consult krijg je van de ayurvedisch specialist een op jouw situatie toegespitst voedingsadvies mee. Eventueel worden ook natuurlijke voedingssupplementen op kruidenbasis voorgeschreven zodat je gezondheid en je gevoel van welbevinden snel weer verbetert.

 

Ayurveda en lifestyle

Sri Sri Ayurveda gelooft dat gezondheid niet alleen door lichamelijke factoren wordt bepaald. Ook is gezondheid meer dan de afwezigheid van ziekte. Als we niet leren hoe we met stress en negativiteit om moeten gaan blijven de oorzaken van ziekte altijd aanwezig. Als er evenwicht is tussen lichaam en geest, gevoel en intellect, intentie en actie en de mens en zijn omgeving, verdwijnen ook deze oorzaken. Tijdens het consult zal de ayurvedisch specialist je dan ook enkele lifestyle-adviezen meegeven. 

 

Vergoeding door je zorgverzekering

Afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering worden de consulten en behandelingen van ayurvedisch specialisten (gedeeltelijk) vergoed. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar en geef aan hen door:

Overige Oosterse geneeswijzen - code 24103

Prestatiecode 24014 Ayurvedische therapie/natuurgeneeskundige behandeling

AGB code Lita Dash 90-047041 / ANVAGnr. A12.001 / RBCZ/TCZ 302070R

AGB-code Kiran Sree Valsan 90-100093 / ANVAG A14.003 / RBCZ/TCZ 302083R

AGB code Shankara Europe BV 90-53667

 

Boek je consult op de boekingspagina, telefonisch (06-11397334) of via email (info@srisriayurveda.nl)

 

 

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.