Samen tegen verspilling

Samen tegen verspilling

Producten waarvan de THT-datum is verstreken worden door Ayurveda Specialist uiteraard niet meer verkocht, maar zijn vaak nog langere tijd te gebruiken. Zodra onze producten de THT-datum naderen zullen we ze met korting verkopen: kijk daarvoor bij de categorie ‘SALE’. Het is aan jou of je daar gebruik van maakt: goed omgaan met de houdbaarheidsdatum kan echter veel verspilling voorkomen.

Wat is het verschil tussen THT en TGT?

Er is een groot verschil tussen de THT-datum (tenminste houdbaar tot) en de TGT-datum (te gebruiken tot). De THT-datum zegt iets over de kwaliteit van het product. Het staat op verpakkingen van producten die niet snel bederven. Tot de THT-datum garandeert de fabrikant de kwaliteit van het product, zeker als je het bewaaradvies opvolgt. Als de THT-datum verstreken is, is het product vaak nog prima te gebruiken: de kwaliteit neemt vaak maar heel langzaam af.

De TGT-datum zegt iets over de veiligheid van een product, en vind je op verpakkingen van bederfelijke producten zoals rauwe kip, versgeperst vruchtensap en voorgesneden groenten. De TGT-datum is de laatste dag waarop een product nog veilig is te eten of drinken, daarna kun je er ziek van worden. Deze datum moet je dus veel strikter aanhouden dan de THT-datum.

Beide data hebben, indien er alleen een maand en geen dag bij vermeld staat, betrekking op het eind van de maand. THT 03-2025 betekent dus: tenminste houdbaar tot eind maart 2025.

Volg je het bewaaradvies, dan is je THT-product (zelfs als het over datum is) vaak nog prima te gebruiken. Je bent zelf best in staat dat te beoordelen. Het advies is eenvoudigweg: kijk, ruik en (bij inname) proef. Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Zie je niets vreemds? Proeft het normaal? Dan kun je je THT-product vaak gewoon opmaken. Beter voor het milieu én voor je portemonnee.

Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

 

Deel dit