Red de bij!

Red de bij!

KOOP JE RAUWE HONING IN ONZE WEBSHOP

 

Bijen zijn onvervangbaar voor het ecosysteem. Terwijl ze van plant naar plant vliegen om nectar en stuifmeel te zoeken, bestuiven ze de planten en zorgen zo voor meer biodiversiteit in onze natuur. Daardoor ontstaat niet alleen een zee aan kleurrijke bloesems in het volgende jaar, maar ook een rijk aanbod van groenten en fruit. De bescherming van bijen is tegenwoordig dan ook belangrijker dan ooit.

De honingbij

Een honingbijenvolk bestaat uit een koningin en een groot aantal mannelijke en vrouwelijke bijen. Afhankelijk van leeftijd en geslacht nemen de bijen zeer verschillende taken in deze bijenkolonie op zich en kunnen zij alleen als team overleven. De vrouwelijke werkbijen vormen de absolute meerderheid in de bijenkorf: van het schoonmaken en verzorgen van de larven tot het bewaken en verdedigen van de bijenkorf en het verzamelen van nectar en stuifmeel – zij zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt.

De wilde bij

Naast gedomesticeerde honingbijen zijn er ook wilde bijen. In tegenstelling tot honingbijen vormen de meeste wilde bijen geen kolonies, maar leven zij in kleine sociale eenheden. Wilde bijen produceren geen honing, maar leveren wel een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit omdat ook zij planten bestuiven: ongeveer 30 procent van de wilde bijensoorten richt zich op slechts één afzonderlijke plantensoort. Als deze wilde bijen er niet meer zouden zijn, zou de respectievelijke plant ook uitsterven.

null

Sterft de bij tegenwoordig uit?

De massale bijensterfte komt steeds vaker in het nieuws. Niet alleen klimaatverandering, monoculturen en pesticiden, maar ook plagen en ziekten hebben invloed op de gezondheid van bijen. Sterke, vitale bijen zijn van cruciaal belang voor het voortbestaan van het hele bijenvolk. Virussen, bacteriën, schimmels en ander ongedierte verzwakken niet alleen de individuele bij, maar veroorzaken ook grote schade aan het hele bijenvolk. Daarom is het belangrijk dat imkers bijenziekten tijdig herkennen. Zonder de zorg van de imker kan de honingbij tegenwoordig niet meer overleven.

Wat kun je zelf doen?

De bijenpopulatie is in gevaar. Gelukkig zijn er veel manieren om bij te dragen aan het welzijn van onze bijen, de imkers en de natuur.

  • Door de koop van pure rauwe honing van goede erkende imkers verzeker je je ervan dat het bijenvolk op de juiste manier verzorgd wordt.
  • Om te voorkomen dat bijen uitsterven is het ook belangrijk je tuin zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Vroeger was het boerenlandschap het perfecte leefgebied voor bijen: de graslanden en bloemenvelden boden genoeg voedsel. Helaas is veel van dit leefgebied verdwenen. Pas dus je tuin of balkon aan! Vooral met een bonte verzameling aan bloeiende planten en bloemen (ook in potten) maak je bijen blij, het liefst bloeiend van het vroege voorjaar tot de late herfst. Plant in het najaar bloembollen die in het voorjaar opkomen, dat is een belangrijke voedingsbron voor de eerste bijen die uit hun winterschuilplaats komen. Wist je trouwens dat bijen ook gek op kruiden zijn? Fruitbomen en een moestuin zijn ook een goed idee. Denk daarbij aan bessen, appels, kersen en pompoen.
  • Veel bijen kruipen graag weg in dode stammen en takken, dus zorg voor een bijenhotel in je tuin of op je balkon. Je kunt zo’n hotel zelf maken met takjes en boomstammetjes waarin je gaatjes boort, of je koopt er een in het tuincentrum.

Welke planten en bloemen kan ik het beste nemen voor een bij-vriendelijke tuin?

Goede keuzes zijn rode zonnehoed, gulden roede (Solidago), salie, ooievaarsbek, lampenpoetser, marjolein, kogeldistel, hemelsleutel, klokjesbloem (Campanula), rode beemdkroon, korenbloem, zonnebloem, dropplant, lavendel, herfstanemoon, hysop, wilde tijm, kattenkruid en de knolzijdeplant.

Steken bijen niet?

Bijen in de tuin zijn niet zo opdringerig als wespen. Ze zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen, dus als je ze met rust laat zul je weinig last van ze hebben.

KOOP JE RAUWE HONING IN ONZE WEBSHOP

Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit bericht