Over Panchakarma

 


Fotografie | Praktijk: Ayurveda Nederweert

 

Panchakarma is een van de meest uitgebreide reinigingsmethoden voor lichaam en geest. Voordat de feitelijke reiniging wordt uitgevoerd, moet het lichaam worden voorbereid volgens voorgeschreven methodes om de verwijdering van afvalstoffen te stimuleren. Deze twee methodes heten Snehana en Swedana.

 

Snehana

Snehana is een lichaamsmassage met warme kruidenolie, die helpt het lichaam van afvalstoffen te ontdoen. De oliemassage zorgt er ook voor dat de weefsels aan de oppervlakte en daaronder zacht en soepel worden, om stress te verwijderen en het zenuwstelsel te voeden.

 

Snehana

Swedana

Swedana is een stoombehandeling. Hierbij wordt door middel van stoom en speciale kruiden het lichaam tot transpireren aangezet. Door de stoom verwijden de poriën zich, waardoor de afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Let op: dit is geen sauna of stoombad.

 

Swedana
Fotografie | Praktijk: Ayurveda Nederweert
 

 

 

De belangrijkste vijf basistypen reinigingsmethoden van panchakarma

Vamana: braaktherapie

Bij verstoppingen in de longen die leiden tot herhaalde aanvallen van bronchitis, verkoudheid, hoest of astma past ayurveda vamana toe – therapeutisch braken om de kapha te elimineren die het overmatige slijm veroorzaakt.

Virechana: laxeertherapie

Wanneer te veel gal wordt uitgescheiden en opgeslagen in de galblaas, lever en dunne darm, kan dat leiden tot huiduitslag en irritaties, ontstekingen en acne, chronische koortsaanvallen, braken, misselijkheid en geelzucht. Ayurveda adviseert in dit geval therapeutisch laxeren.

Nasya: reiniging door de neus

De neus is de poort naar de hersenen en ook de poort naar het bewustzijn. Het toedienen van medicatie via de neus wordt nasya genoemd. Een teveel aan lichaamsvocht dat is opgehoopt in de sinussen, keel, neus of het hoofd wordt verwijderd via de dichtstbijzijnde ingang: de neus.
 

Basti: klisteertherapie

Vata zetelt voornamelijk in de dikke darm. Ayurvedische basti is het toedienen van sesamolie met kruiden en specifieke kruidenpreparaten in een vloeistof via het rectum. Basti is de meest effectieve behandeling van vata-gerelateerde aandoeningen. Het verlicht constipatie, chronische koorts, verkoudheid, seksuele aandoeningen, nierstenen, rugpijn, ischias en gewrichtspijnen. Veel andere aan vata gerelateerde klachten als artritis, reuma, jicht, spierkramp en hoofdpijn kunnen ook met basti worden behandeld.

Raktamoksha: bloedzuivering

Door middel van speciale kruiden.

 

Andere therapieën

  • Shirodhara: bij angst, depressie, hoge bloeddruk, slapeloosheid enzovoort
  • Kati Basti: bij verschillende soorten rugpijn
  • Janu Basti: bij artritis in het kniegewricht
  • Nadi Sweda: bij pijn op verschillende plaatsen
  • Pinda Sweda: bij neurologische aandoeningen en verschillende soorten pijnklachten
  • Shashti-Shali Pinda Sweda: bij neurologische aandoeningen
  • Tarpanam: bij oogaandoeningen
  • Shirobasti: bij haaruitval en andere aandoeningen van de hoofdhuid
  • Uttara Basti: bij urogenitale aandoeningen en vrouwelijke onvruchtbaarheid
  • Udvartana: behandeling met medicinale klei voor een zuivere en stralende huid

‘Ayurveda Specialist Panchakarma, een unieke ervaring... en een verfrissende duik in de oceaan van ayurveda!’