Panchakarma

Panchakarma

‘Panchakarma door Ayurveda Specialist, een unieke ervaring… en een verfrissende duik in de oceaan van ayurveda!’

Volgende Panchakarma 12 t/m 19 juli 2024. Interesse? Laat het ons weten.

Panchakarma is een van de meest uitgebreide reinigingsmethoden voor lichaam en geest. De 7-daagse Panchakarma kuur wordt meerdere keren per jaar (bij voorkeur bij de wisseling van de seizoenen) onder leiding van Panchakarma Specialist Lita Dash uitgevoerd. Lita Dash is een 6e generatie BAMS Panchakarma-specialist en een erkende autoriteit op het gebied van Panchakarma in binnen- en buitenland.

Voordat de feitelijke reiniging wordt uitgevoerd, moet het lichaam worden voorbereid volgens voorgeschreven methodes om de verwijdering van afvalstoffen te stimuleren. Deze twee methodes heten Snehana en Swedana.

Snehana

Snehana is een lichaamsmassage met warme kruidenolie, die helpt het lichaam van afvalstoffen te ontdoen. De oliemassage zorgt er ook voor dat de weefsels aan de oppervlakte en daaronder zacht en soepel worden, om stress te verwijderen en het zenuwstelsel te voeden.

Swedana

Swedana is een stoombehandeling. Hierbij wordt door middel van stoom en speciale kruiden het lichaam tot transpireren aangezet. Door de stoom verwijden de poriën zich, waardoor de afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Let op: dit is geen sauna of stoombad.

De belangrijkste vijf basistypen reinigingsmethoden van panchakarma

Vamana: braaktherapie

Bij verstoppingen in de longen die leiden tot herhaalde aanvallen van bronchitis, verkoudheid, hoest of astma past ayurveda vamana toe – therapeutisch braken om de kapha te elimineren die het overmatige slijm veroorzaakt.

Basti: klisteertherapie

Vata zetelt voornamelijk in de dikke darm. Ayurvedische basti is het toedienen van sesamolie met kruiden en specifieke kruidenpreparaten in een vloeistof via het rectum. Basti is de meest effectieve behandeling van vata-gerelateerde aandoeningen. Het verlicht constipatie, chronische koorts, verkoudheid, seksuele aandoeningen, nierstenen, rugpijn, ischias en gewrichtspijnen. Veel andere aan vata gerelateerde klachten als artritis, reuma, jicht, spierkramp en hoofdpijn kunnen ook met basti worden behandeld.

Virechana: laxeertherapie

Wanneer te veel gal wordt uitgescheiden en opgeslagen in de galblaas, lever en dunne darm, kan dat leiden tot huiduitslag en irritaties, ontstekingen en acne, chronische koortsaanvallen, braken, misselijkheid en geelzucht. Ayurveda adviseert in dit geval therapeutisch laxeren.

Raktamoksha: bloedzuivering

Door middel van speciale kruiden.

Nasya: reiniging door de neus

De neus is de poort naar de hersenen en ook de poort naar het bewustzijn. Het toedienen van medicatie via de neus wordt nasya genoemd. Een teveel aan lichaamsvocht dat is opgehoopt in de sinussen, keel, neus of het hoofd wordt verwijderd via de dichtstbijzijnde ingang: de neus.

Andere therapieën

  • Shirodhara: bij angst, depressie, hoge bloeddruk, slapeloosheid enzovoort
  • Kati Basti: bij verschillende soorten rugpijn
  • Janu Basti: bij artritis in het kniegewricht
  • Nadi Sweda: bij pijn op verschillende plaatsen
  • Pinda Sweda: bij neurologische aandoeningen en verschillende soorten pijnklachten
  • Shashti-Shali Pinda Sweda: bij neurologische aandoeningen
  • Tarpanam: bij oogaandoeningen
  • Shirobasti: bij haaruitval en andere aandoeningen van de hoofdhuid
  • Uttara Basti: bij urogenitale aandoeningen en vrouwelijke onvruchtbaarheid
  • Udvartana: behandeling met medicinale klei voor een zuivere en stralende huid

Anderen over Panchakarma

Alojz Peterle

Voormalig lid van het Europees Parlement, voormalig minister-president van Slovenië

‘Ayurvedische reiniging met authentieke traditionele Panchakarma is mijn beste ervaring met Ayurveda tot nu toe geweest en mijn beslissing van het jaar. De resultaten overtroffen al mijn verwachtingen. Het ging niet alleen om het elimineren van zware metalen en andere gifstoffen, ik voelde het als een reset van mijn hele wezen. Ik werd niet alleen meer ontspannen, maar ook vreugdevoller en levendiger. Mensen die me na de behandeling zagen, zeiden dat ik er jonger uitzag. En zo voel ik me ook. Ik ben Lita Dash niet alleen dankbaar voor haar professionele leiding, maar ook voor de levenswijsheid die ze zo vriendelijk was met ons te delen. Deze voortreffelijke Panchakarmaweek, georganiseerd door Ayurveda Specialist, was niet alleen een “behandeling”, het was een sociale bijeenkomst met een sterke menselijke toegevoegde waarde.’

Oorspronkelijke tekst: ‘Ayurvedic cleansing with authentic traditional Panchakarma has been my best experience with Ayurveda so far and my decision of the year. The results exceeded all my expectations. It was not just about eliminating heavy metals and other toxins, I felt it as a reset of my whole being. I didn’t become only more relaxed, but more joyful and lively. People who saw me after the treatment said that I looked younger. And I feel so too. I’m not only grateful to Lita Dash for her professional leadership, but also for the wisdom of life she kindly shared with us. This outstanding Panchakarma week, organised by Ayurveda Specialist, was not just a “treatment”, it was a social gathering with strong human added value.’

Juni 2021.

Klik hier voor meer reviews