Ontdek onze Rode Matta Rijst

Ontdek onze Rode Matta Rijst

KOOP HIER RODE MATTA RIJST IN ONZE WEBSHOP

Rode Matta Rijst is een rijstsoort die rijk is aan voedingsstoffen en die voornamelijk in het Palakkad district van Kerala wordt verbouwd. Deze rode rijst heeft middelgrote korrels en is stevig met een bite, zelfs na het koken. De Matta rijst heeft een roodbruine kleur en wordt daarom ook wel rode gekookte rijst genoemd. Matta is de verzamelnaam voor parboiled (voorgekookte) rode rijst, en de rijst wordt ook wel Kerala Red Rice of Palakkadan Matta of Rose Matta rijst genoemd.

Rijk aan voedingsstoffen
Naast zijn unieke smaak heeft de rode vruchtwand van deze rijstsoort een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Het is de gezonde buitenlaag (vlies) van de rijstkorrel. Witte rijst heeft meestal het grootste deel van zijn essentiële voedingsstoffen verloren tijdens het slijpproces. Gepolijste rijstsoorten verliezen dit waardevolle vlies boordevol voedingsstoffen, omdat ze worden geslepen zodat ze er glanzend en mooi uit te zien. Bij onze Matta rijst wordt  deze buitenste laag met al zijn natuurlijke goede voedingsstoffen echter niet verwijderd. Met zijn hoge hoeveelheid mineralen, vitamines, vezels en meer, gaat Matta rijst voor goud als bijdrage aan een gezonder dieet.

Glutenvrij
Matta rijst is glutenvrij, ter bevordering van de spijsvertering. Het voorkoken van deze rijst helpt verder bij het behouden van de voedingsstoffen.

Goede bron van calcium
Matta rijst is zeer rijk aan voedingsstoffen in vergelijking met witte rijst. Het hogere calciumgehalte in Matta rijst maakt het gezonder dan de conventionele witte rijst die de meeste mensen verkiezen. Calcium is essentieel in alle leeftijden en stadia van het leven. Het speelt een vitale rol in de groei tijdens de kindertijd, het is een cruciaal onderdeel in de gezondheid en functie van de spieren en het  voorkomt verschillende botaandoeningen en gebit gerelateerde problemen. Calcium is vooral cruciaal voor vrouwen na de menopauze, als bescherming tegen pijnlijke en lastige ziektes zoals Osteoporose en verzwakte botten.

Goede bron van magnesium
Matta rijst is ook een geweldige bron van magnesium. Magnesium is een belangrijk macro-mineraal dat elke dag nodig is voor een goede gezondheid. Het wordt gebruikt in verschillende enzymatische reacties in je lichaam en een tekort kan leiden tot verschillende gezondheidsaandoeningen. Een halve kop Matta rijst bevat bijna 42 g magnesium. Magnesium is essentieel om gezond te blijven: het helpt bij de overdracht van zenuwsignalen en het voorkomen van hartaandoeningen en osteoporose. is Matta rijst is hartvriendelijk door het lagere gehalte aan ( verzadigd) vet en cholesterol.

Bron van vitamine A en B
Naast magnesium voegt Matta rijst ook andere vitaminen en mineralen toe aan je dieet. Het voedingsrijke buitenste vlies bevat namelijk ook flinke hoeveelheden vitamine A en sommige vormen van vitamine B. Deze zijn uiterst belangrijk voor je lichaam.

Bloedsuikerspiegel en diabetes
Diabetes mellitus type 2 is vandaag de dag een van de meest voorkomende chronische ziekten die grote groepen mensen over de hele wereld treft, waaronder ook steeds meer kinderen. Diabetes kan de kwaliteit van het leven sterk aantasten en verslechteren. Matta rijst kan helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel door het hoge magnesium- en calciumgehalte, vooral aanwezig in het buitenste vlies.

Voldoet aan je dagelijkse vezelbehoefte
In het huidige tijdperk van fastfood en bewerkt voedsel is Matta rijst een veel betere keuze. Het is rijk aan vezels en houdt je spijsvertering op peil. Maar dat niet alleen: het hoge vezelgehalte geeft je een langdurig voller gevoel, zelfs als je er minder van  eet. Dit betekent dat je je goed aan je dagelijkse hoeveelheid calorieën kunt houden, zonder dat je honger krijgt. Precies wat je zocht om af te vallen dus.

Vertraagt de opname van koolhydraten
Het hoge vezelgehalte versterkt ook de anti-diabetische eigenschappen door de opname van koolhydraten te vertragen. Dit helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, zonder de pieken die ontstaan bij een vezelarme maaltijd met veel suiker.

Vezelgehalte en verhoogde bloeddruk
Met zijn hoge vezelgehalte en lage glycemische index kan rode matta rijst je indirect helpen om je bloeddruk te verlagen. Een van de redenen voor hoge bloeddruk kan zijn dat je de neiging hebt om te veel te eten. Als dit bij jou het geval is, dan kan Matta rijst je helpen fit te blijven door je al vroeg een gevoel van verzadiging te geven.

KOOP HIER RODE MATTA RIJST IN ONZE WEBSHOP

 

Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit