Mungbonenpudding met noten en kokosmelk

Mungbonenpudding met noten en kokosmelk

 

KOOP HIER MUNGBONEN IN ONZE WEBSHOP

Mungbonenpudding is een zoet, zuivelvrij en veganistisch dessert gemaakt van mungbonen, noten en kokosmelk, verrijkt met saffraan en kardemom. In Zuid-India heet het payasam.

Ingrediënten (4-6 personen)

  • 1 kop gele mungbonen – gewassen, 2 uur geweekt (optioneel), afgespoeld en uitgelekt
  • 2 kopjes water
  • 1 1/2 kop kokosmelk
  • 1 kop palmsuiker/kokossuiker
  • 1/4 kop cashewnoten
  • 1/4 kop amandelsnippers
  • 2 eetl. gehakte pistachenoten
  • 2 eetl. gedroogde rozenblaadjes (optioneel)
  • 1/4 theel. saffraan
  • 1/2 theel. kardemom
  • 1 eetl. rozenwater
  • 4 theel. ghee

Voorbereiding

Was de mungbonen en laat ze 1 tot 2 uur weken, giet dan het water af en spoel ze opnieuw af met water.

Bereiding

  • Kook de mungbonen met 2 kopjes water in een snelkookpan of in een gewone pan tot ze zacht zijn.
  • Rooster de cashewnoten en amandelen in 2 theelepels ghee in een pan, doe ze vervolgens in een schaaltje en zet apart.
  • Voeg de gekookte mungbonen, kokosmelk en suiker toe aan de pan die je net hebt gebruikt. Roer goed tot de suiker helemaal is opgelost en er een romige, pruttelende consistentie ontstaat.
  • Meng alles goed met de saffraan, kardemom, het rozenwater en de helft van de noten. Kneus een paar rozenblaadjes.
  • Giet de pudding in een schaal en versier met pistachenoten, de overgebleven noten, rozenblaadjes en saffraan.

Tips

Je kunt de kokosmelk vervangen door gewone volle melk. De helft van het water kun je vervangen door gecondenseerde melk of volle melk. Specerijen die je in dit recept kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld kaneel, vanille of steranijs. Om de pudding romiger te maken kun je een gedeelte van de mungbonen pureren.

Bekijk onderstaande video voor meer gedetailleerde instructies:

Deel dit