Mung Dal hummus met rode biet

Mung Dal hummus met rode biet

Maak zelf hummus met mung dal in plaats van kikkererwten! Mung dal is veelzijdig en heeft van zichzelf een milde smaak, dus het kan worden gebruikt in verschillende recepten, zowel zoet als hartig. Omdat het ook licht verteerbaar is en een korte kooktijd heeft, is het perfect als vervanger voor kikkererwten. Omdat mung dal geen schil heeft, is het ook romiger en kan het in veel recepten worden gebruikt, zoals dips, soepen, pudding, enz. In dit recept hebben we het gecombineerd met gekookte bieten en verse kruiden. Het zoete van de biet, het nootachtige van de mung dal en de frisheid van de kruiden in combinatie met het citroensap maken het een perfecte dip of spread voor sandwiches, wraps of toast. Rode biet is een veelzijdige groente die bekend staat om zijn aardse smaak en aroma. Rode biet geeft niet alleen kleur aan je hummus, maar ze is ook zeer voedzaam en bevat veel belangrijke vitaminen, mineralen en fytochemicaliën, waarvan vele medicinale eigenschappen hebben. Bieten zijn ook een goede bron van vezels, die de spijsvertering bevorderen. Je kunt de bieten vervangen door groenten, kruiden en specerijen naar keuze als je liever een eigen versie maakt.

Ingrediënten

1 kop gekookte mung dal (zie recept)
1/2 kop gekookte rode bieten
1 teentje knoflook
verse rode peper naar smaak – fijngesneden
1 blaadje daslook (optioneel)
1 takje koriander/peterselie
1-2 el tahini
1-2 theelepels citroensap
1/4 theelepel Himalaya zout (of naar smaak)
1/4 theelepel zwarte peper gemalen
1/4 theelepel chilivlokken
1/4 theelepel Provençaalse kruiden

Kies als je dat wenst een of meerdere van de volgende toppings

1 klein snufje Himalaya zout
1 snufje zwarte peper
1 mespuntje chilivlokken
1 snufje Provençaalse kruiden
1-2 theelepels extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
1-2 blaadjes koriander/peterselie
fijngesneden Spaanse peper
1 schijfje citroen
1-2 eetlepels zaden naar keuze (hennepzaad, zwart sesamzaad, pompoenzaad, enz.)

Bereiding

Was de mungbonen met ruim water en laat ze 2 uur weken (het weken van de mungbonen is optioneel maar aanbevolen omdat het fytinezuur en lectines in peulvruchten verwijdert, het verkort ook de kooktijd). Was ze opnieuw en laat het water weglopen. Kook de mung dal met water en zout (in de verhouding 1 kop mung dal, 2 koppen water, 1 theel. zout). Snelkookpan: breng de bonen aan de kook met 2 kopjes water. Sluit het deksel en kook op matige druk gedurende 7-10 minuten. Laat de druk ontsnappen. Gewone pan:  breng de bonen aan de kook met 2 kleine kopjes water. Laat 15 minuten afgedekt sudderen. Controleer om de paar minuten of het nodig is meer water toe te voegen. Om te controleren of de bonen gaar zijn, plet je er een tussen je vingers. Als ze gemakkelijk te pletten zijn dan zijn ze gaar. Als je een gewone pan gebruikt, controleer dan de hoeveelheid water en voeg indien nodig meer water toe. Laat de gekookte mung dal vervolgens afkoelen.

Doe alle ingrediënten voor de hummus in een keukenmachine en pureer ze (of gebruik een staafmixer of roerzeef) tot de gewenste romigheid en textuur is bereikt. Doe de hummus in een kom en besprenkel eventueel met een topping naar keuze en wat extra vergine olijfolie. Wij voegden hennepzaad, zwart sesamzaad en pompoenzaad toe om kleur en knapperigheid aan onze hummus te geven. Bewaar overgebleven hummus in een luchtdichte verpakking in de koelkast (3-4 dagen), of vries het in (maximaal een maand; ontdooien in de koelkast een dag voor gebruik).

Deel dit