Mung Dal hummus met gegrilde paprika

Mung Dal hummus met gegrilde paprika

Kun je zelf hummus maken met mung dal in plaats van kikkererwten? Jazeker! Mung dal kost minder tijd om te koken en is gemakkelijker te verteren dan kikkererwten, en als je een restje gekookte mung dal over hebt van een maaltijd dan is het helemaal snel klaar. De gegrilde paprika’s in dit recept geven het gerecht een mooie rood-oranje kleur en een licht rokerig-zoete smaak die goed samengaat met de romigheid en milde nootachtigheid van de mung dal, walnoten en tahini – een echte hit voor je volgende feestje, maar ook gewoon voor op de boterham.

Ingrediënten

1 kopje gekookte mung dal
1 kopje in olie geroosterde paprika’s
1 teentje knoflook
verse rode peper naar smaak – fijngesneden
4-5 walnoten
1 takje koriander of peterselie
1 blaadje daslook (optioneel)
1 el tahini
1-2 theelepels citroensap
1/4 theelepel Himalaya zout (of naar smaak)
1/4 theelepel zwarte peper, gemalen
1/4 theelepel chilivlokken
1/4 theelepel Provençaalse kruiden
1/2 theelepel Ras El Hanout of andere favoriete kruidenmix

Kies als je dat wenst een of meerdere van de volgende toppings:

1 klein snufje Himalaya zout
1 klein snufje zwarte peper
1 snufje chilivlokken
1 snufje Ras El Hanout of je favoriete kruidenmengsel
1-2 theelepels extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
1-2 blaadjes koriander/peterselie
fijngesneden Spaanse peper
1 partje citroen

Bereiding

Was de mungbonen met ruim water en laat ze 2 uur weken (het weken van de mungbonen is optioneel maar aanbevolen omdat het fytinezuur en lectines in peulvruchten verwijdert, het verkort ook de kooktijd). Was ze opnieuw en laat het water weglopen. Kook de mung dal met water en zout (in de verhouding 1 kop mung dal, 2 koppen water, 1 theel. zout). Snelkookpan: breng de bonen aan de kook met 2 kopjes water. Sluit het deksel en kook op matige druk gedurende 7-10 minuten. Laat de druk ontsnappen. Gewone pan:  breng de bonen aan de kook met 2 kleine kopjes water. Laat 15 minuten afgedekt sudderen. Controleer om de paar minuten of het nodig is meer water toe te voegen. Om te controleren of de bonen gaar zijn, plet je er een tussen je vingers. Als ze gemakkelijk te pletten zijn dan zijn ze gaar. Als je een gewone pan gebruikt, controleer dan de hoeveelheid water en voeg indien nodig meer water toe. Laat de gekookte mung dal vervolgens afkoelen.

Doe alle ingrediënten voor de hummus in een keukenmachine en pureer ze (of gebruik een staafmixer of roerzeef) tot de gewenste romigheid en textuur is bereikt. Doe de hummus in een kom en besprenkel eventueel met een topping naar keuze en wat extra vergine olijfolie. Serveer bijvoorbeeld met groenten of (pita)brood, in wraps of bij de pasta. Bewaar overgebleven hummus in een luchtdichte verpakking in de koelkast (3-4 dagen), of vries het in (maximaal een maand; ontdooien in de koelkast een dag voor gebruik).

Deel dit