Wat is Marmatherapie?

Wat is Marmatherapie?

Marmatherapie is nog niet erg bekend in ons land, maar bestaat al eeuwenlang in India. Het is een zachte drukpuntmassage die blokkades helpt op te ruimen, waardoor de energie in je lijf weer vrijuit kan stromen.

WAT IS MARMA THERAPIE?

Marma therapie komt uit de Ayurveda en is een zachte drukpuntmassage die door de kleding heen gegeven wordt. Er komt geen olie aan te pas, en het is ook niet te vergelijken met een gewone massagebehandeling. De behandeling is erop gericht het lichaam gezond te houden door blokkades op te ruimen, waardoor de energie in je lijf weer vrijuit kan stromen. Het verlicht pijn, kalmeert de geest, geeft focus, energie en positiviteit, vitaliseert de organen, verbetert de fysieke stabiliteit en is bovenal erg ontspannend.

WAT ZIJN MARMA?

Marma zijn punten in het lichaam waar zich geconcentreerde levensenergie bevindt. De punten liggen op de energiebanen, deze zijn vergelijkbaar met meridianen.

WAAROM MARMA?

Als eerste is het doel de stroom van prana in lichaam en geest te stimuleren. Prana is de vibrerende electromagnetische energie van de natuur. Marma zijn zogenaamde schakelpunten die – wanneer ze zijn geopend – de toename van de energiestroom makkelijker maken. Energieblokkades in lichaam en geest worden opgelost.

FACTOREN WAARDOOR DE ENERGIESTROOM GEBLOKKEERD KAN WORDEN

De schakelpunten in de energiebanen kunnen door een breed scala aan oorzaken blokkeren. Een aantal daarvan zijn stress, beschadiging of verwonding en trauma.

VOORDELEN VAN MARMA

 • verlichting zenuwpijn
 • ruimt emoties op
 • helderheid / kalmeert de geest
 • ontspannend
 • lost stress op
 • vitaliseert de organen
 • vermindert pijn
 • verbetert fysieke stabiliteit

REACTIES DIRECT NA DE BEHANDELING

Soms is het lastig om in woorden te vatten wat ervaren is tijdens een Marma behandeling. Maar de meest gehoorde reactie is wel: “Wat is dit bijzonder!”.

IS MARMA ALTIJD MOGELIJK?

In sommige gevallen kan er geen Marma behandeling worden gegeven:

 • tijdens de zwangerschap
 • in de periode van chemotherapie (wel ervoor en erna)
 • bij gebruik van zware antidepressiva
 • in geval van complexe psychische problematiek
 • bij hoge inname van drugs en alcohol

IS HET OOK GESCHIKT VOOR KINDEREN?

Marma is zeker ook geschikt voor kinderen (vraag even na bij je therapeut vanaf welke leeftijd). Tijdens de behandeling is kan de ouder aanwezig blijven.

HOE LANG DUURT EEN MARMA BEHANDELING?

De behandeling zelf duurt  meestal rond de 45 minuten. Vervolgens kun je rustig nasoezen en voelen wat je hebt ervaren. Eenmaal van de behandeltafel drink je een kop thee. Ook ontvang je tips voor een optimaal effect van de behandeling. Zoals: drink meer water en doe het de rest van de dag rustig aan. Tussen het afronden van de Marma en het moment dat je naar huis gaat zal weinig worden gesproken. Dit helpt je om in je eigen energie te blijven en de werking van de Marma te verlengen.

Klik hier voor een lijst van onze gecertificeerde Marmatherapeuten bij u in de buurt.

Interesse om zelf Marmatherapeut te worden? Voor meer informatie over onze opleiding klik je ook op bovenstaande link.

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit