Maak zelf mungboonspruiten

Maak zelf mungboonspruiten

Ga hier naar de producten in onze webshop

Een basisrecept om zelf mungboonspruiten (ook wel taugé genoemd) te maken. De voedingsstoffen in mungboonspruiten worden gemakkelijker door het lichaam opgenomen en verteerd dan die in gewone mungbonen.

Bekijk hier de video voor het bereiden van mungboonspruiten

Bereiding

Was de mungbonen en week ze enkele uren of een nacht in heet water. Was opnieuw en giet het water af.

  1. Leg de mungbonen op een theedoek, pak de vier hoeken samen en bind bijeen met een elastiekje of clip. Spuit een beetje water op de theedoek.
  2. Leg de theedoek met de mungbonen in een kom en dek af. Laat de bonen 8-10 uur of een nacht op een warme plaats (bijvoorbeeld in de oven of bij de verwarming) ontkiemen. Als de keukenhanddoek droogt, spuit je er opnieuw water op.

Was de bonen om de 12 uur en herhaal stap 1 en 2 tot de gewenste lengte spruiten is gevormd (wij laten onze bonen 20 uur ontkiemen). De mungboonspruiten kunnen in een schone, luchtdichte verpakking in de koelkast tot 4 dagen worden bewaard. Je kunt de spruiten rauw of gekookt eten.

Tips:

Controleer regelmatig het vochtgehalte van de theedoek. Het moet niet kletsnat zijn, maar licht vochtig. Dit helpt de bonen te ontkiemen. Om een vieze geur tijdens het ontkiemen te voorkomen, moet je de bonen om de 8-12 uur wassen. Verwarm in de winter de oven 5-10 minuten op de laagste stand en zet hem dan uit. Laat de kom met geweekte mungbonen vervolgens 8-12 uur of ‘s nachts ontkiemen. Je kunt ook een kaasdoek, neteldoek of keukendoek gebruiken om de bonen te laten ontkiemen.

Mungboonspruiten kunnen worden gebruikt in allerlei recepten, zoals curry’s, salades en rijstgerechten. Voor een licht nootachtige smaak bak je de spruiten heel even aan in een beetje olijfolie.

Ga hier naar de producten in onze webshop

Met dank aan Food2Soul voor het recept en de instructievideo
Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit