Last van hooikoorts?

Last van hooikoorts?

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts, ook bekend als allergische rinitis, is een vorm van ontsteking in de neus die ontstaat door een overreactie van het immuunsysteem op allergenen in de lucht. Deze allergenen zijn bijvoorbeeld stuifmeelkorrels van uiteenlopende planten. Het probleem doet zich gewoonlijk voor in de lente en kan leiden tot astma, ontstoken slijmvlies of bindvlies van het oog (conjunctivitis) of eczeem (atopische dermatitis). Daarnaast kunnen ook erfelijke genetische factoren, blootstelling aan stuifmeel, haren van huisdieren, stof en schimmels bijdragen aan het ontwikkelen van allergieën. Al deze allergenen produceren stoffen (zoals histamine) die ontstekingen kunnen veroorzaken. Vaak worden hiervoor medicijnen als anti-histaminen en steroïden voorgeschreven.

Hooikoorts en ayurveda

Over het algemeen zijn behandelingen in de reguliere geneeskunde gericht op het bestrijden van de symptomen. In Ayurveda wordt meer belang gehecht aan het voorkomen van een onbalans in het immuunsysteem om zo de oorzaak weg te nemen. Bij hooikoorts spelen de kapha- en pitta-dosha een grote rol: de ontstekingsreacties en de onbalans in het immuunsysteem zijn verbonden met pitta, terwijl slijmvorming altijd samenhangt met kapha. Daarom bestaat de ayurvedische behandeling uit het in balans brengen van deze twee dosha’s en het versterken van het immuunsysteem (Ojas) zodat de kans dat de hooikoorts weer terug komt steeds kleiner wordt.

De ayurvedische manier van behandelen

  • Blootstelling aan huisdieren en aan de natuur op jonge leeftijd helpen bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem.
  • Sommige voedingssupplementen helpen het immuunsysteem in balans te brengen, terwijl andere helpen de ontstekingen te verminderen.
  • Nasya (een oliebehandeling voor de neus) is een van de beste ayurvedische behandelingen voor de bovenste luchtwegen en de sinussen. Deze behandeling wordt bij voorkeur in de lente gedaan.
  • Het volgen van een dieet dat Kapha in balans brengt is een goede manier om hooikoorts onder controle te krijgen. Hierdoor vermindert de slijmvorming en neemt de kans op rinitis beduidend af. Geadviseerd wordt onder meer om minder bananen, eieren, yoghurt en rood vlees te eten. Gember en kurkuma zijn juist weer heel goed om toe te voegen aan je dagelijkse voeding of thee. Dit helpt om overactieve reacties van het immuunsysteem weer te kalmeren en af te zwakken.

Heb je al alles geprobeerd en krijg je de hooikoorts niet onder bedwang? Laat je dan eens adviseren door een van onze specialisten tijdens een ayurvedisch consult met polsdiagnose. Je krijgt dan ook een leefstijl- en voedingsadvies op maat mee. Tevens kan de specialist bekijken welke de beste supplementen voor jou zijn.

 

Disclaimer
Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities en therapieën. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit bericht