Je lichaamsklok

Volgens Ayurveda zijn onze organen afgestemd op verschillende tijdstippen. 

Elk uur is verbonden met een of meer specifieke organen dus op die bepaalde tijd zal een orgaan dan ook de sterkste energie hebben. Dit sterkste energiemoment kan het beste moment zijn voor een bepaalde behandeling.

Als we onze interne klok leren kennen helpt ons dit om de dingen op het juiste moment te doen zodat de werking van een orgaan optimaal is en daarmee ook je gezondheid optimaal wordt. En zo zal ook duidelijk worden op welk tijdstip de grootste kans bestaat op een eventuele onbalans.

Ook de dosha’s zijn met bepaalde tijdstippen verbonden. Zo is het bijvoorbeeld het beste om je hoofdmaaltijd ‘s middags te gebruiken omdat pitta dan op zijn sterkst is. Het avondeten daarentegen moet minder en ook lichter zijn omdat kapha tegen die tijd op zijn hoogtepunt is.

Ook kun je het beste in de vatatijd, zo rond 6 uur ’s ochtends, opstaan. Als je langer blijft slapen word je wakker in de kaphatijd, waardoor je je zwaar en suf kunt gaan voelen.

Als je steeds weer hetzelfde probleem ervaart op dezelfde tijd, dan kan bovenstaand overzicht je helpen om te zien of je energie in een bepaald orgaan dan laag is en je dosha dus uit balans.

Als je bijvoorbeeld elke dag rond 3 uur een inzinking krijgt kan dat wijzen op een te lage energie in de lever en galblaas en/of een onbalans in vata. En als je elke nacht om 1 uur wakker wordt wijst dat mogelijk op een lage energie in het hart en/of een onbalans in pitta.

Zelfs onze emoties kunnen op bepaalde momenten meer pieken dan op andere vanwege hun relatie tot bepaalde organen.

De longen bijvoorbeeld zijn verbonden met verdriet. Daardoor is het mogelijk dat je rond 6 uur ‘s avonds (de tijd van de longen en kapha) momenten van verdriet ervaart. Misschien ook wordt je plotseling om 4 uur ‘s ochtends wakker met onrust en angstige gedachten, veroorzaakt door de nieren (angst), darmen (onrust) en vata (angst, zorgen).

Als je dit weet kun je de puzzelstukjes in elkaar gaan leggen zodat je kunt leven volgens je lichaamsklok en de beste oplossing of behandeling voor een eventueel probleem kunt kiezen.

Meer weten over de ayurvedische klok? Lees verder in deze blog.

 

Print hier de Ayurvedische Klok van Ayurveda Specialist uit op A-3 formaat!*

(*Copyright Ayurveda Specialist. Afbeelding mag alleen voor privé-gebruik worden afgedrukt. Afbeelding mag niet voor andere doeleinden worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Ayurveda Specialist).

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met je huisarts indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit