Jaggery – veel meer dan suiker

Jaggery – veel meer dan suiker

Koop hier jaggery in onze webshop

Wat is jaggery eigenlijk?

Jaggery (ook bekend als Guda) is een pure, gezonde, ongeraffineerde vorm van suiker die al het goede van de natuurlijke vitamines en mineralen uit suikerriet bevat. Jaggery bevat meer voedingsstoffen dan geraffineerde suiker vanwege het melasse-gehalte. Melasse is een voedzaam bijproduct van het suikerbereidingsproces, dat meestal wordt verwijderd bij het maken van geraffineerde suiker.

Jaggery wordt gebruikt als een gezonde zoetstof. Het is verkrijgbaar in vaste en vloeibare vorm en als poeder en het kan als suikervervanger gebruikt worden.

Van jaggery is bekend dat het warmte produceert en onmiddellijke energie aan het menselijk lichaam levert. Het voorkomt constipatie vanwege zijn laxerende eigenschappen en activeert de spijsverteringsenzymen. Volgens ayurveda verbetert het dagelijks eten van jaggery na de maaltijd de spijsvertering vanwege de Ushna (hete) eigenschap.

Jaggery is een uniek product dat seizoenproblemen kan verslaan, of het nu in de winter of in de zomer is. Het dient als natuurlijke koeling bij warm weer, terwijl het in de winter helpt bij het ondersteunen van de luchtwegen om vrijer te ademen. Een stukje gember met jaggery wordt vaak gebruikt bij het verdrijven van slijm en maakt de luchtwegen vrij.

Jaggery veroorzaakt, in tegenstelling tot suiker, geen plotselinge pieken in de suikerspiegel en het zit boordevol ijzer, magnesium, calcium, fosfor en kalium.

 

Is Jaggery ook goed voor diabetici?

Hoewel jaggery een natuurlijke vorm van suiker is, is het toch suiker. Dit betekent dat het eten van jaggery je bloedsuikerspiegel zal verhogen. Hoewel dat langzamer gaat dan bij geraffineerde suiker, zal het bloedsuikergehalte uiteindelijk toch toenemen. Als je diabetes hebt, is het een verstandige beslissing om elke vorm van suiker te vermijden, inclusief jaggery.

Koop hier jaggery in onze webshop

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit