Indian Summer – zwoele nadagen

Indian Summer – zwoele nadagen

Indian Summer (nazomer) verwijst naar een periode van ongebruikelijk warm en droog weer in de herfstmaanden op het Indiase subcontinent. Het komt meestal voor na het moessonseizoen en wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Ook in onze streken kunnen er in de nazomer vaak warme droge dagen ontstaan.
In de Ayurveda wordt de wisseling van de seizoenen beschouwd als een belangrijke factor voor het behoud van de algehele gezondheid en het welzijn (lees meer over verschillende seizoensinvloeden in onze blog). De Indian Summer, met zijn unieke weerpatronen, kan een grote invloed hebben op het lichaam. Volgens ayurvedische principes kun je in deze periode het beste je dieet, je dagelijkse routine en het gebruik van kruiden aanpassen om het fysiek en mentaal evenwicht te bewaren.
Tijdens de zwoele nazomerdagen van de Indian Summer raadt ayurveda je dan ook aan om je te focussen op voedingsmiddelen en methoden die het lichaam helpen afkoelen en kalmeren. Je kunt het beste verkoelend voedsel nemen zoals vers fruit, groenten en kruiden, en pittig gekruid of vet voedsel dat het lichaam kan opwarmen vermijden. Drink ook vooral voldoende om uitdroging door hoge temperaturen te voorkomen.

Een paar voorbeelden van verkoelende en hydraterende voedingsmiddelen:

  • Komkommer heeft een hoog watergehalte en helpt het lichaam gehydrateerd te houden. Het staat er ook om bekend dat het een verkoelend effect heeft op het lichaam.
  • Watermeloen is hydraterend en verfrissend. Het is rijk aan water en bevat essentiële vitaminen en mineralen.
  • Muntblaadjes staan bekend om hun verkoelende eigenschappen. Je kunt het gebruiken in de vorm van muntwater of als garnering in salades, sappen of raita’s.
  • Kokoswater is een natuurlijk elektrolyt en is rijk aan voedingsstoffen. Het helpt het lichaam gehydrateerd te houden en staat bekend om zijn verkoelende werking.
  • Yoghurt is verkoelend en verfrissend, en wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Het kan worden gebruikt in de vorm van lassi (een drankje op basis van yoghurt), raita (bijgerecht op basis van yoghurt) of als onderdeel van een maaltijd.
  • Citroensap is een geweldige bron van vitamine C en heeft een verkoelend effect op het lichaam. Je kunt het drinken in de vorm van een zelfgemaakte limonade, of een theelepel aan je water toevoegen voor de smaak.
  • Water drinken, daar denk je misschien minder aan in het naseizoen, maar het is een uitstekende manier om je lichaam gehydrateerd te houden.

Veelgebruikte ayurvedische producten die tijdens de Indian Summer worden gebruikt zijn ook aloë vera, sandelhout, roos en koriander. Deze hebben verkoelende eigenschappen, en ze kunnen in bijvoorbeeld thee of sappen worden gebruikt, of je brengt ze aan op je lichaam in de vorm van verzorgingsproducten.
Je dagelijkse routine kun je tijdens de nazomer aanpassen door intensieve lichamelijke activiteiten op het heetst van de dag te vermijden, regelmatig pauzes te nemen om te rusten en af te koelen, en ontspanningstechnieken zoals meditatie of pranayama (ademhalingsoefeningen) toe te passen.
Dit zijn slechts algemene adviezen. Afhankelijk van iemands unieke constitutie (dosha) kunnen adviezen variëren, dus het is altijd goed om een ayurvedisch specialist te raadplegen voor een meer persoonlijk advies.

 

Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit