Help! Mijn rauwe honing kristalliseert…

Help! Mijn rauwe honing kristalliseert…

KOOP JE RAUWE HONING IN ONZE WEBSHOP

 

Kristalliseren overkomt de beste honing. Het zogenoemde ‘versuikeren’ is een volledig natuurlijk proces dat in de 100% rauwe honingtypes gebeurt. Zit jouw honingpot vol gruizige suikerkristallen dan is het dus eigenlijk een teken dat je de échte versie zonder chemische rotzooi in huis hebt. Of het kristalliseren niet op te lossen is als die harde stukken eenmaal in je pot honing zitten? Gelukkig wel!

Geen suiker toegevoegd aan rauwe honing

Er zijn mythes die hardnekkig blijven bestaan, zoals bijvoorbeeld dat imkers suiker aan hun honing toevoegen, wat te zien zou zijn aan de kristallisatie van de honing. Het grappige is: juist die kristallisatie geeft aan dat het echte, pure en natuurlijke honing is!

Wat is kristallisatie?

Kristallisatie is een natuurlijk proces en zeker geen teken van bederf: na verloop van tijd kristalliseert bijna alle zuivere rauwe honing. Honing bestaat hoofdzakelijk uit twee natuurlijke suikers: fructose en glucose. Omdat honing meer dan 70% suikers en minder dan 20% water bevat, is het van nature een onstabiele, oververzadigde suikeroplossing. Door deze fysische eigenschappen neigt honing tot natuurlijke kristallisatie. Tijdens de kristallisatie scheidt de glucose suiker (die van nature zuiver wit is) zich af van het water en wordt omgevormd tot kristallen, terwijl de fructose vloeibaar blijft. Daarom wordt gekristalliseerde honing dikker en stroperiger en krijgt hij een lichtere kleur dan wanneer hij vloeibaar is.

Wat zijn de oorzaken van kristallisatie?

Kristallisatie van honing hangt af van verschillende factoren:

  • De belangrijkste zijn de fructose/glucoseverhouding (F/G) en de glucose/waterverhouding (G/W) in de honing. Een hoge F/G en een lage G/W hebben over het algemeen een langzaam kristallisatieproces. Wanneer het glucosegehalte toeneemt, wordt het onoplosbaar in het water, en zal kristallisatie optreden.
  • Een andere veel voorkomende reden voor kristallisatie is de opslagtemperatuur, die aanzienlijk bijdraagt tot de vorming van kristallen. Honing kun je het beste bewaren op een koele plaats (lager dan 4°C) om de mobiliteit van de suikermoleculen te verminderen, of bij een hoge temperatuur (hoger dan 25°C) om ervoor te zorgen dat de kristallen vloeibaar worden en de mate van oververzadiging van glucose afneemt.
  • De behandeling van de honing tijdens het verwerken en bottelen speelt een belangrijke rol bij het kristallisatiegedrag van het eindproduct. Een plastic pot bevordert het kristallisatieproces bijvoorbeeld veel sterker dan glas. Zorg er ook altijd voor dat de deksel van de pot honing stevig is aangedraaid. Als er lucht bij de honing komt verhoogt dat het vochtpercentage en des te sneller start het versuikeren.
  • Tenslotte kan de kristallisatie ook afhangen van de manier waarop de honing verwerkt is. Rauwe honing (zonder conserveringsmiddelen) is een gewild product, omdat consumenten zich tegenwoordig steeds bewuster zijn van hoe hun voeding wordt gemaakt en wat er eventueel aan is toegevoegd. In de rauwe honing kunnen nog kleine deeltjes (typisch voor honing zijn bijvoorbeeld stuifmeel en bijenwas) aanwezig zijn. Hoewel deze allemaal veilig en ook eetbaar zijn, kunnen ze het kristallisatieproces op gang brengen.

Hoe maak je rauwe honing weer vloeibaar?

Ook al is gekristalliseerde honing veilig en eetbaar, een troebel ogende pot honing is niet erg gewild. Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door de pot zonder deksel in een kom met handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Daardoor warmt de siroop zich langzaamaan op en krijgt het de vloeibare vorm weer terug zonder gezonde voedingsstoffen te verliezen.

KOOP JE RAUWE HONING IN ONZE WEBSHOP

Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit bericht