Gun je hond of kat een stressvrij leven

Gun je hond of kat een stressvrij leven

 

Kijk in onze webshop voor Dog Natura producten.

Niet alleen mensen ervaren stress of kunnen angstig zijn maar onze honden en katten ook. Ze ervaren stress op vrijwel dezelfde manier als mensen, maar hebben hun eigen reeks spanningen die op unieke wijze hun reactie laten zien op depressie, verlatingsangst, eenzaamheid, reizen, verveling, frustratie, geluidsintolerantie, angst voor andere dieren of mensen, angst voor de woede van de eigenaar en onzekerheden in nieuwe levenssituaties zoals een nieuwe omgeving, nieuw gezin of nieuw gezinslid.

Helaas herkennen mensen vaak niet wanneer een huisdier gestrest of angstig is: vaak zien we de symptomen aan voor iets anders. Het kauwen op meubels of graven in de tuin is bijvoorbeeld vaak een teken van angst of stress. Angst en stress bij honden kun je onderverdelen in 3 groepen:

 • Algemene angst/stress 
  Dit is wanneer je hond de meeste tijd nerveus is. Deze honden gaan bijvoorbeeld rennen en zich verstoppen wanneer er een nieuw iemand bij hen thuis komt of ze kunnen uithalen naar nieuwe mensen omdat ze zich bedreigd voelen.
 • Situationele angst/stress
  Hierbij is een hond niet altijd angstig, alleen in bepaalde situaties die gemakkelijk te verklaren zijn. Enkele voorbeelden: vuurwerk, bepaalde geluiden (bijvoorbeeld sirenes van ambulance, brandweer of politie), lange reizen, andere honden, onweer, geschreeuw, kloppen op de deur enzovoorts.
 • Verlatingsangst
  Honden met verlatingsangst zijn bang om alleen gelaten te worden en besteden elk moment aan het verlangen naar de thuiskomst van hun baasje. Hun stressniveau is vaak erg hoog en ze kunnen zich niet ontspannen. De meeste honden houden er niet van als hun baasjes weggaan, maar een hond zonder verlatingsangst zal uiteindelijk in staat zijn om andere dingen te gaan doen zoals slapen, eten, of spelen terwijl ze alleen zijn. Bij honden met verlatingsangst lukt dat niet.

Een van de redenen waarom zoveel mensen angst of stress van hun hond niet goed opmerken is omdat de symptomen niet lijken op de manier waarop angst of stress bij mensen optreedt. Deze symptomen kunnen ook nog eens per hond verschillen, dus gemakkelijk te beoordelen is het niet.
Symptomen worden ook vaak verkeerd geïnterpreteerd: een hond kan bijvoorbeeld op de poten van een stoel kauwen omdat hij/zij gestrest is, maar ook omdat hij/zij zich gewoon verveelt en te weinig beweegt. Evenzo kan een hond beven of rusteloos zijn vanwege zenuwen, maar ook omdat hij/zij pijn heeft, of van ouderdom.

Enkele angst- en stress-symptomen bij honden kunnen zijn:

Beven, verminderde eetlust, blijven zeuren, blaffen, ingetogen gedrag, hijgen of kwijlen, binnen plassen, rusteloosheid, kauwen, klauwen aan muren of tapijt, graven in de tuin, grommen, misselijkheid en overgeven.

Ayurveda Specialist heeft een passend supplement voor bovengenoemde symptomen:

Dog Natura – Anti Stress

Dit is een ayurvedisch supplement op basis van Ashwagandha, Amalaki, Basilicum en Mango.

 • Ashwaganda (waterextract van Withania Somnifera) is een belangrijk kruid binnen de ayurveda. In Ashwaganda zitten withanoliden die er bij stress voor zorgen dat je bijnier rust krijgt waardoor er minder cortisol in het bloed komt en je dopaminegehalte (gelukshormoon) verhoogt. Het verhoogt het aanpassingsvermogen aan nieuwe situaties en plaatsen, vermindert angsten, werkt kalmerend op het zenuwstelsel en verbetert de slaap.
 • Amalaki (waterextract van Phyllanthus emblica – Indiase kruisbes) is een rijke bron van natuurlijke vitamine C. Het heeft antioxidante eigenschappen en verhoogt de weerstand tegen infecties.
 • Basilicum (waterextract van Ocimum – basilicumblad) heeft een verhogend effect op de immuniteit.
 • Mango (waterextract van Magnifer indica) vertoont antioxidante eigenschappen, beschermt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen en verhoogt de weerstand.

Gun je hond of kat een stressvrij leven, en geniet weer volop van je huisdier!

Kijk in onze webshop voor Dog Natura producten.

 

Disclaimer
Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities en therapieën. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit