Gierstpap met kurkuma

Gierstpap met kurkuma

Een opkikker in de koude maanden, deze heerlijke pap van gierstmeel met kurkuma, gember en kardemom. Gierstmeel maak je door gierst te malen in een foodprocessor of koffiemolen. Eet deze pap als ontbijt of als tussendoortje zodra je dat nodig hebt. Een echte boost voor je weerstand, en klaar in slechts 10 minuten!

(Keuzestress: welke gierstsoort ga je kiezen? Je leest er alles over in onze blog. )

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1/4 theelepel kardemom, tot poeder gemalen
  • 1/8 theelepel gemberpoeder
  • 1/8 theelepel kurkumapoeder
  • 4 kleingesneden ontpitte Medjool dadels (of eventueel honing of bio-dadelsuiker)
  • 2 eetlepels ghee
  • 4 eetlepels gierstmeel, grof tot fijn gemalen, van een gierstsoort naar keuze
  • 1 handje geschaafde amandelen

Bereiding

Roer in een kopje de kurkumapoeder, kardemompoeder en gemberpoeder door 2 eetlepels water en klop goed glad zodat er geen klontjes ontstaan. Zet apart.

Giet 1,5 kopje water in een kookpan en voeg de kleingesneden dadels toe. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook (kook alleen het water als je honing of Bio-dadelsuiker gebruikt in plaats van dadels).

Smelt in een andere pan de ghee op middelhoog vuur, en voeg onder voortdurend roeren het gierstmeel toe. Laat even verwarmen en zet het vuur laag. Blijf geregeld roeren zodat het gierstmeel niet aanbrandt: het mag niet bruin worden.  Giet het kokende (dadel)water voorzichtig bij het ghee/gierstmengsel en klop het mengsel onmiddellijk op. Blijf kloppen op middelhoog vuur totdat de gierst zacht is. Voeg nu het geweekte kruidenmengsel (met het water) toe. Blijf kloppen zodat er geen klonters ontstaan en laat indikken in 2 tot 3 minuten.

Roer als je geen dadels gebruikt hebt de honing of Bio-dadelsuiker door het mengsel zodra het iets is afgekoeld. Garneer met de geschaafde amandelen en serveer de pap warm.

Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit