Een goede detox met Kitchari
Kitchari is Ayurveda’s succesrecept. Het is uitermate geschikt voor alle drie de dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Kitchari is al eeuwenlang een basisgerecht in de Indiase voeding en wordt daar voornamelijk gegeten voor zijn prima smaak en textuur. De lange lijst van goede eigenschappen voor de gezondheid is een pluspunt.
Voordelen van kitchari
- Gemakkelijke bereiding
- Licht verteerbaar
- Rijk aan voedingsstoffen
- Geeft vitaliteit en kracht
- Zeer goede reinigingskuur
- De kruiden in kitchari geven veel smaak en brengen het spijsverteringsvuur (Agni) tot leven.
- Zorgt ervoor dat afvalstoffen in het lichaam afgevoerd worden
- Geeft hernieuwde energie
- Het gerecht heeft een medicinale werking en brengt het lichaam weer in balans
Het geheim van een goede maaltijd zijn de kruiden die gebruikt worden. In deze kitchari worden de juiste kruiden in de juiste hoeveelheid gebruikt. Dit levert een gerecht op dat je niet alleen vult en verwarmt, maar dat ook bijdraagt aan een goede werking van je spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en de verwijdering van afvalstoffen. Een krachtige detox-maaltijd dus.
Ingrediënten:
- 100 gram basmati rijst
- 50 gram (split) mungbonen, enkele uren geweekt in water
- 1,3 liter water
- 1 eetlepel ghee (of eventueel boter)
- 1 theelepel komijnzaadjes
- snufje hing (asafoetida)
- 1 theelepel korianderzaadjes
- 3/4 theelepel kardemom
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 laurierblaadje
- nog 2 eetlepels ghee
- 3/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 theelepel kurkuma (geelwortel, koenjit, turmeric)
- 3/4 theelepel zout (bijv. Himalaya pink salt)
- 1 eetlepel vers geraspte gemberwortel
- 1/2 klein gehakte ui
- 1 of 2 knoflookteentjes (indien gewenst)
- nog 1/2 theelepel komijnzaadjes
- 300 tot 600 gram verse groenten naar smaak (bijvoorbeeld spinazie, boerenkool, courgette: volgens je eigen dieet)
- nog 1/2 liter water (indien nodig)
Bereiding:
Was de rijst en mungbonen totdat het water helder is. Verwarm een eetlepel ghee op medium vuur en voeg de theelepel komijnzaadjes en de hing toe. Laat zachtjes bruin worden. Voeg de rijst en de mungbonen toe. Giet er 1,3 liter water bij en breng aan de kook. Laat ongeveer 45 minuten koken. Kijk na een half uur of je nog wat water moet toevoegen: het mag niet droog koken. Verwarm de overige 2 eetlepels ghee in een klein pannetje en voeg de koriander, kardemom, peperkorrels en het laurierblad toe. Laat 2 tot 3 minuten sudderen oplaag vuur. Roer er de rest van de kruiden door, samen met de ui en eventueel de knoflook. Laat de ui zacht worden. Giet het mengsel in een blender (of gebruik een staafmixer) en voeg een beetje water toe (ongeveer 100 ml). Mix dit goed door. Giet het mengsel bij de rijst en bonen. Spoel de blender of mengkom met de laatste halve liter water en voeg dit ook toe aan de kitchari. Voeg de groenten toe en laat nog 20 minuten (of langer) koken. De consistentie kun je naar eigen smaak variëren afhankelijk van de kooktijd en het toegevoegde water: een dikke soep of een droge versie. Zorg er in elk geval voor dat de kitchari niet aanbrandt.
Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.