De seizoensinvloeden
Tijd staat voor beweging en verandering en is van grote invloed op hoe je je voelt, gedraagt en hoe je lichaam functioneert. De dagen, de seizoenen en ook je leven volgen een natuurlijk ritme. Volgens de ayurveda beïnvloedt dit ritme hoe jij je fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel voelt.
De ayurvedische klok – Leef jij volgens het ritme van de natuur?
Deel 2:
De seizoenen volgens ayurveda
Net zoals je lichaam en geest reageren op daglicht, ervaar je ook een invloed van de jaargetijden. De ayurveda verdeelt het jaar in drie seizoenen. Met zon, regen, daglicht, maanlicht, temperatuurwisselingen, wind en onweer worden ook deze gekenmerkt door de invloeden van de elementen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld je bloeddruk en emoties veranderen, of kun je meer of juist minder behoefte aan rust of inspanning hebben. Om je lekker in je vel te voelen, is het goed om er rekening mee te houden.
Kapha
In de winter, december-januari-februari en het einde van de lente (april) is het de tijd van kapha. Met de winter equinox start de tijd van groei en vochtigheid. Omdat de kapha energie in deze tijd van het jaar op zijn hoogst is, is het heel goed mogelijk dat je in deze dagen wat moeilijker uit je bed komt. Wolken, sneeuw, lage temperaturen zorgen voor typische kapha-aandoeningen zoals verkoudheid, hoesten, constipatie en bronchitis. De winter is een prima tijd om de koude, langzame kapha energie in beweging te brengen en je lichaam met wat intensieve oefeningen extra warmte te laten produceren. Zo voorkom je ook ongewenste groei van je lichaam. Koude gerechten zoals salades laat je in deze periode beter staan, omdat ze je lichaam niet warmen en eerder je spijsvertering belasten door warmte te vragen die er minder is. In plaats daarvan zorgen wortels, knolgerechten en wat vettere gerechten voor de nodige warmte. Zorg dat je zoveel mogelijk natuurlijk daglicht absorbeert, voor een gezond metabolisme en een goed humeur. Maak dus regelmatig een wandeling.
In de lente smelt de sneeuw en droogt de vochtige natuur weer langzaam. De natuur begint weer te groeien, maar moet eerst nog dat zware, luie gevoel afschudden. Je zult vanzelf lichter gaan slapen en behoefte krijgen aan lichtere gerechten en kleinere porties.
Pitta
Het pitta seizoen begint aan het einde van de lente met de zonnewende en piekt in de zomer, mei-juni-juli-augustus. Hete productiviteit, dat is wat de natuur je in deze periode brengt. De temperaturen stijgen, planten ontkiemen en groeien en leveren vruchten. Dit is typisch de periode van pitta-aandoeningen zoals hooikoorts, zonnebrand en huiduitslag. In dit seizoen geeft de natuur ons verkoelende voeding, zoals blauwe bessen, om het stijgende vuur wat te temperen. Wist je dat je lichaam juist dan ook speciale stofjes aanmaakt om de fructose uit het fruit goed te kunnen verwerken?
In deze periode zijn je hersenen het actiefst, waardoor je zonder moe te worden kunt volstaan met minder slaap en vroeger opstaan. Nu is ook de tijd om buiten actief te zijn. Maak lange wandelingen, maar zorg dat je niet oververhit raakt door fysiek te zware inspanningen te doen.
Vata
Vata energie voel je vooral in de late herfst en het begin van de winter, vanaf de herfstequinox, in september-oktober-november. Dit is het seizoen van beweging, droogte, wind en beginnende koude. Bladeren vallen, herfststormen razen en de dagen worden korter. Je zult merken dat je dieper slaapt en meer naar binnen keert. Vanwege de droogte van het seizoen is het goed om voldoende water en kruidenthee te drinken, zodat je niet lui wordt en last krijgt van stemmingen. Voeg zeker ook een scheutje extra goede olie toe aan je maaltijden om de droogte te bestrijden. Een natuurlijke olie kan ook helpen om je huid te beschermen tegen uitdroging en de weersinvloeden. Ook al heb je misschien minder de neiging om in het donker naar buiten te gaan, zorg dat je toch minimaal twee keer per dag buiten wat beweging krijgt. Het natuurlijke licht zal je helpen goed te slapen en een opgewekt humeur te hebben. Een herfstdipje geeft je misschien de neiging om meer dan gebruikelijk te eten, pas dus op dat je niet teveel eet. Eet ook liever geen koude, droge gerechten, zoals popcorn en crackers, yoghurt, cornflakes en rauwe groenten, maar geef de voorkeur aan iets warms, vooral bij het ontbijt.
De wisseling van de seizoenen is het natuurlijke moment om je lichaam eens goed te reinigen met een detox. In de ayurveda is een panchakarma in de lente en herfst de aangewezen kuur om fit en gezond te blijven. Als je je bewust bent van de seizoensinvloeden op je gestel, kun je beter je balans vinden door je af te stemmen op de energie in jezelf en je omgeving.
Klik hier en lees verder over: de levensfasen volgens ayurveda
Bronnen:
- Textbook of ayurveda, fundamental principles of ayurveda, volume one, Vasant D. Lad, M.A.Sc., 2002, The Ayurvedic Press, Albuquerque, New Mexico, USA.
- Ayurveda, the science of self-healing, a practical guide, Vasant Lad, 2009, Lotus Press.
- Change your schedule, change your life, dr. Suhas Kshirsagar, 2018, Harper Wave.
- Ayurvedic healing, a comprehensive guide. Dr. David Frawley, 2013, Lotus Press.
- Idiot’s Guides – Ayurveda. Sahara Rose Ketabi, 2017, DK Publishing.
Disclaimer
Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities en therapieën. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.