De levensfasen

De levensfasen

De ayurvedische klok – Leef jij volgens het ritme van de natuur?

Tijd staat voor beweging en verandering en is van grote invloed op hoe je je voelt, gedraagt en hoe je lichaam functioneert. De dagen, de seizoenen en ook je leven volgen een natuurlijk ritme. Volgens de ayurveda beïnvloedt dit ritme hoe jij je fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel voelt.

Deel 3:

De levensfasen volgens ayurveda

Ook je lichaam volgt een bepaald ritme tijdens je leven. Zo leven kinderen in de kapha fase, ga je vanaf de je achttiende naar de pitta fase van je leven en begint vanaf de overgang de vata fase. Door volgens dit ritme te leven en op tijd je leefstijl aan te passen, help je je lichaam een handje. Je maakt op natuurlijke wijze gebruik van de wijsheid van je lichaam en de natuur om gezond te blijven. Elk levensseizoen heeft zijn eigen invloeden, zowel fysiek als emotioneel.

Kapha

De kapha periode wordt gekenmerkt door groei, van geboorte tot ongeveer je achttiende levensjaar. In deze periode vormt je lichaam zich. Botten en spieren groeien, hormonen en allerlei processen in je lichaam ontwikkelen zich. Dit brengt met zich mee dat je in deze periode meer behoefte aan slaap hebt dan later in je leven. Ook zal je van tijd tot tijd eetbuien hebben en zin in de gekste dingen hebben. Dit kan tot verkeerde eetgewoonten en overgewicht als jongvolwassene leiden. Tieners die uit balans raken, kunnen last krijgen van acne. Gezonde eet-, slaap- en sportpatronen die in deze tijd ontwikkeld worden, vormen de basis voor een gezonde leefstijl op latere leeftijd.

Pitta

De pitta levensfase duurt van jong volwassenheid tot ongeveer je 45e-50e levensjaar, dit is het zomerseizoen van je lichaam. In deze periode heb je veel energie en bouw je voor jezelf een leven op. Je steekt energie in je opleiding, je werk, mogelijk vind je een levenspartner en krijg je kinderen. Je bent gedreven om dingen voor elkaar te krijgen en je lichaam en geest helpen je daarbij. Het lijkt alsof onregelmatig leven, eten en hard werken, je niet deren. Toch zal je naarmate je ouder wordt, daar wel in deze levensfase de effecten al van merken. Misschien word je wat zwaarder, slaap je minder goed, raak je overwerkt of word je ziek. Zonder dat je je er per se van bewust bent, leg je met je gedrag ook het fundament voor je gezondheid en een meer of minder prettige manier van ouder worden in de volgende fase van je leven. Het is dus wijs om al in de pitta-fase van je leven gezonde gewoonten te ontwikkelen.

Vata

De laatste periode van je leven wordt gekenmerkt door de kwaliteiten van vata. Soms merk je dit al rond je 45e, anderen voelen pas rond hun 55e dat de herfst van hun leven begint. Je gaat minder goed zien, je hormoonhuishouding verandert, het wordt moeilijker om op gewicht te blijven, je krijgt stilaan een drogere huid en rimpels en vindt het misschien moeilijker om dingen te onthouden. Dit lijken wellicht logische verouderingsverschijnselen, maar door je leven aan te passen aan deze levensfase, kun je ze wel uitstellen.

Wil je meer weten over hoe de natuurlijke klok van invloed kan zijn op je eigen lichaam en geest en hoe je kennis daarvan kan gebruiken voor je eigen gezondheid? Maak dan eens een afspraak met een van onze specialisten.

Bronnen:

  • Textbook of ayurveda, fundamental principles of ayurveda, volume one, Vasant D. Lad, M.A.Sc., 2002, The Ayurvedic Press, Albuquerque, New Mexico, USA.
  • Ayurveda, the science of self-healing, a practical guide, Vasant Lad, 2009, Lotus Press.
  • Change your schedule, change your life, dr. Suhas Kshirsagar, 2018, Harper Wave.
  • Ayurvedic healing, a comprehensive guide. Dr. David Frawley, 2013, Lotus Press.
  • Idiot’s Guides – Ayurveda. Sahara Rose Ketabi, 2017, DK Publishing.

 

Disclaimer

Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities en therapieën. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit