Curry van mungbonen met spinazie

Curry van mungbonen met spinazie

Mungbonen zijn een zeer goede bron van plantaardig eiwit. Ze bevatten veel vezels, zijn rijk aan eiwitten en licht verteerbaar. In combinatie met rijst vormen ze een complete eiwitbron met alle 9 aminozuren. Mungbonen zijn populair vanwege hun licht zoete, nootachtige smaak.

Spinazie is een supergezonde groente. Het zit vol vitaminen en mineralen, is extreem rijk aan voedingsvezels, laag in calorieën en heeft een antioxidante werking.

Ingrediënten (4-6 personen)

  • 1/2 kopje fijngesneden spinazie
  • 2 koppen gekiemde mungbonen (zie recept)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 1 tot 2 cm verse gember, fijngesneden
  • 2-3 eetlepels knoflook (fijngesneden of uitgeperst, vers of uit pot)
  • 1 groene Spaanse peper, in de lengte doormidden gesneden (optioneel)
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • Himalayazout, naar smaak
  • 1 eetlepel kruidenmix (zie onderstaand recept), masala kruidenmix tikka curry, of kerriepoeder
  • 1 theelepel ghee of kokosolie
  • 1 kopje kokosmelk
  • 2-3 takjes koriander
  • 1 el citroensap
  • 1 lente-uitje (optioneel)

Ingrediënten kruidenmix

Ingrediënten knoflook-chili-olie

 

Bereiding

Laat de mungbonen ruim 20 uur van tevoren kiemen: zie recept.

Verhit een theelepel ghee in een pan, voeg het komijnzaad toe en roer tot het gaat knetteren. Voeg gember, ui, 1 theelepel knoflook, groene pepers, kurkuma en zout toe en bak een paar minuten mee. Voeg de tomaten toe, roer goed en laat sudderen tot de tomaten zacht worden. Voeg 2 kopjes water en de gekiemde mungbonen (Mung Dal) toe aan de pan, dek af en laat 15-20 minuten sudderen tot de bonen gemakkelijk tussen je vingers platgedrukt kunnen worden. Dit betekent dat ze gaar zijn. Controleer om de 5-7 minuten of er meer water nodig is om te voorkomen dat de mungbonen aanbranden. Je kunt ook een snelkookpan gebruiken om de kooktijd van de bonen te verkorten. Om te voorkomen dat de bonen uitdrogen, controleer je om de paar minuten of het nodig is om meer water toe te voegen. Voeg de kokosmelk, spinazie en kruidenmix toe (maal de kruiden tot een grof mengsel en pas naar eigen smaak aan. In plaats van zelf een kruidenmix te maken kun je ook kerriepoeder gebruiken). Breng op smaak met zout en voeg indien nodig nog wat water toe. Dek af en laat 5 minuten trekken.

Verhit de rest van de ghee in een pan en bak de knoflook en gedroogde rode pepers goudbruin.

Verdeel de knoflook-chili-olie over de curry en voeg gehakte koriander, lente-ui en citroensap toe. De curry kan worden geserveerd met rijst, quinoa of brood. Of geef er wat knapperig gebakken papadums bij.

Tips

  • Om de specerijen in balans te brengen kun je een theelepel palmsuiker of gewone suiker toevoegen.
  • Het eventueel toevoegen van gefrituurde kerrieblaadjes brengt de smaak van de curry nog meer naar voren. Ze geven de curry een knapperige bite en zorgen voor vezels en voedingsstoffen.

Deel dit