Burgers van mungbonen

Burgers van mungbonen

KOOP HIER MUNGBONEN IN ONZE WEBSHOP

Heerlijke mungburgers die een prima proteïnerijk alternatief zijn voor vlees of vleesvervangers. Zelfgemaakt, dus je weet precies wat erin zit! Door de mungbonen zijn ze licht verteerbaar. De groenten kun je aanpassen naar het dieetadvies dat je van je ayurvedisch specialist ontvangen hebt. Pas de griltijd aan aan de gebruikte groenten. Ook met de verse kruiden en kruidenmix kun je variëren. Geen trek in koriander? Laat hem weg of vervang door bijvoorbeeld basilicum of peterselie.

Ingrediënten:

  • 150/180 g groenten naar keuze (bijvoorbeeld pompoen, bloemkool of broccoli)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 g mungbonen
  • 1 ei (of vegan ei-vervanger)
  • 3 à 4 tl masala kruidenmix moong dal (of kruiden naar keuze)
  • 1 eetlepel verse koriander, fijngehakt (optioneel)
  • zout en peper naar smaak
  • 6 el ghee of olie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C.

Week de mungbonen in ruim water gedurende 15 minuten. Kook ze daarna gaar in 30 tot 45 minuten. Spreid de groenten en de ui uit over een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met peper en zout en hussel ze om met 2 eetlepels ghee of olie. Rooster ze tot ze gaar zijn. Giet de mungbonen af en doe ze in een kom. Voeg de gegrilde groenten toe en stamp alles tot een puree die nog een beetje grof is. Voeg het ei, de kruidenmix (of andere kruiden naar keuze), de koriander en 2 eetlepels van de ghee of olie toe en roer goed door. Breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout. Het mengsel moet niet te droog of te nat zijn. Voeg eventueel wat bloem toe als het te nat is, of extra ghee of olie als het te droog is. Draai 4 burgers van het mengsel en zet deze een half uur in de koelkast zodat ze wat vaster worden. Bak de burgers voorzichtig op middelhoog vuur in ghee of olie. Keer ze om als een kant gaar is (ongeveer 3 minuten), en bak dan de andere kant.  Keer ze niet te vaak om in de pan.

Serveer de burgers bijvoorbeeld op een knapperig vers broodje met een saus naar keuze (tzaziki, chilisaus, aioli) of geef er hummus bij. Lekker ook als vegetarisch alternatief bij je Hollandse warme maaltijd!

 

 

Deel dit