Biryani van mungbonen met ananas-raita

Biryani van mungbonen met ananas-raita

Warme, licht pittige, aromatische mungboonspruiten met geurige, kleurrijke basmati saffraanrijst, geserveerd met een zoete en pittige ananas-raita.

Voor 2 porties – 15 minuten voorbereidingstijd – 45 minuten kooktijd

Bekijk hier de video voor het bereiden van biryani van mungbonen met ananas-raita

Ingrediënten

  • 2 kopjes basmatirijst, gewassen en 30 minuten geweekt
  • 2 kopjes hele mungbonen (gekiemd of een nacht geweekt; kijk bij opmerkingen) of taugé
  • 2 el ghee of olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tomaten, gehakt
  • 1 el knoflook, fijngehakt
  • 1 el gember, fijngehakt
  • 1/4 theelepel kukurmapoeder
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel koriander, gemalen
  • 1/2 theelepel zwarte peper, gemalen
  • 1 theelepel Himalaya pink salt
  • 1 theelepel saffraan
  • 2 el melk
  • 2 eetlepels verse koriander, gehakt
  • enkele muntblaadjes
  • 1 el geraspte kokosnoot, even geroosterd in een droge pan (optioneel)

Voor de biryani-kruiden (optioneel, kan vervangen worden door 1 theelepel garam masala of kerriepoeder of andere kruiden naar keuze)

Voor de ananas-raita

  • 1 kopje yoghurt (kokosmelk of amandelmelk voor veganisten)
  • 2 eetlepels ananas, in kleine stukjes gesneden
  • 1/4 theelepel Himalaya pink salt
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1/8 theelepel paprikapoeder (optioneel)

 

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de raita in een kom en strooi er wat zoete paprika over. Meng de saffraan met de melk en zet opzij.

Kook de rijst in ruim kokend water totdat hij gaar is. Doe wat ghee of olie in een hete pan en voeg de gesneden uien toe. Bak tot ze goudkleurig zijn. Voeg gember en knoflook toe en bak deze een minuut mee. Voeg de hele biryani-kruiden (kan worden vervangen door garam masala/currypoeder) bij de gember en knoflook en fruit gedurende een minuut mee. Breng alles op smaak met korianderpoeder, gemalen peper, kurkumapoeder, paprikapoeder en zout. Voeg de tomaten toe en kook ze tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens de mungboonspruiten of taugé en 2 kopjes water toe, dek af en laat 10-15 minuten sudderen. Doe dit mengsel in een (braad)pan met zware bodem en bedek met muntblaadjes en koriander. Schep de rijst erop en verdeel gelijkmatig over het mungboonspruitmengsel. Giet de saffraanmelk in een straaltje over de rijst en voeg wat ghee/olie en gehakte koriander toe. Leg een deksel op de pan en laat 10-15 minuten staan op het laagste vuur of zet  10-15 minuten in de oven op 180°C. Roer de rijst en bonen voorzichtig door elkaar en garneer eventueel met de geraspte kokosnoot. Serveer met de ananas-raita.

Opmerkingen

Als je hele specerijen gebruikt in plaats van kerriepoeder of garam masala, voeg deze dan toe aan de pan samen met de korianderpoeder, peper, zout, kurkuma en paprikapoeder. Sauteer enkele seconden op een laag vuur. Je kunt de kruiden naar eigen smaak aanpassen. Je kunt de pan met zware bodem ook vervangen door een vuurvaste schaal. In dat geval niet op het vuur zetten maar afdekken en 15 minuten in de oven plaatsen op 180°C.

Tips

Door wat rozenblaadjes of rozenwater aan de rijst toe te voegen komt de smaak van de biryani goed tot zijn recht. Bewaar eventueel wat van de gebakken uien voor later om de afgewerkte biryani mee te versieren.

Hier vind je de beschrijving met instructievideo om zelf taugé (mungboonspruiten) te maken

Met dank aan Food2Soul voor het recept en de instructievideo
Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken bij kinderen, tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

 

Deel dit bericht