Wat is het warm vandaag!

Wat is het warm vandaag!

 

Hoogzomer: de tijd van barbecue, picknicks en gezellig samenzijn met je vrienden en familie. Maar ook van puffen van de hitte bij temperaturen boven de 30⁰C.

Nu het zo ontiegelijk warm is kun je het beste zorgen voor zoveel mogelijk rust. Go with the flow, stel intensieve taken uit tot de temperatuur zakt en houd je hoofd koel in het zwembad, of relax met je voeten in een teiltje koud water. Boekje erbij en genieten maar!

Als het zo heet is kun je het beste Pitta-kalmerende voedingsmiddelen gebruiken. Pitta is namelijk dominant in deze tijd van het jaar en dat kan leiden tot ongedurigheid, kwaadheid en jaloezie. Scherpe en hete kruiden kun je dan beter vermijden omdat ze Pitta-verhogend werken. Ook alcohol (Pitta-verhogend) gaat niet goed samen met hitte: het is niet voor niets dat alcohol in warme dagen voor korte lontjes zorgt. We weten het, het is geen vergelijking, maar watermeloen- of granaatappelsap is toch echt beter voor je!

In de zomer is het spijsverteringsvuur (Agni) op zijn laagst vanwege hitte en vochtverlies. Daarom kun je het beste licht verteerbare voedingsmiddelen kiezen. Bij koolhydraten bijvoorbeeld witte rijst, gierst en quinoa. Bruine rijst kan nu te zwaar zijn om te verteren.

Je hebt misschien de neiging om maaltijden over te slaan omdat je weinig honger hebt, maar daarvan kan je geïrriteerd raken. Eet met regelmaat een lichte maaltijd zoals bijvoorbeeld een salade.

Zoete smaken werken ook Pitta-kalmerend: een fruit-smoothie is een goede keuze, ook als vervanging van een maaltijd. Ze voegen vocht toe, zijn zoet en goed verteerbaar. Meng echter geen fruit met zuivel: dat is toxisch.

Door de intense hitte verlies je veel vocht en kun je je sloom gaan voelen. Eet verfrissende levensmiddelen zoals komkommer, watermeloen, cantaloupe en honingmeloen. Perzikken en druiven zijn aan het eind van een zomerperiode ook een goede keuze.

Als je veel last van de warmte hebt dan drink je bij voorkeur zoete, licht bittere en verkoelende levensmiddelen zoals bijvoorbeeld aloe-vera of verdund limoensap. Of maak een mocktail (non-alcoholische cocktail) van het sap van watermeloen, granaatappel en limoen. Lekker met een paar blaadjes munt erdoor.

Als groenten zijn courgettes, komkommers, ijsbergsla en bloemkool heel geschikt voor dit seizoen.

En als je dan toch gaat barbecueën dan hebben we een lekker vegan alternatief voor chicken wings voor je: onze bloemkool hot wings.

 We wensen je een fijne zomer toe!

 

Disclaimer

Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, of bij gebruik door kinderen.