Geen titaniumdioxide in Sudanta

Geen titaniumdioxide in Sudanta

 

Titaniumdioxide in tandpasta? Niet in Sudanta!

Titaniumdioxide staat de laatste jaren in de belangstelling vanwege mogelijke nadelige gezondheidseffecten op de darm, de lever, de milt en de voortplanting.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kijkt met andere partijen naar deze mogelijke gezondheidsrisico’s. Lees hier de verschillende publicaties van het RIVM.

 

Wat is titaniumdioxide?

Titaniumdioxide is een poedervormige, witte kleurstof en wordt toegepast in een groot aantal verschillende producten. Bij voedingsmiddelen staat titaniumdioxide op de ingrediëntenlijst vermeld als additief E171 of als titaniumdioxide. Op tandpasta staat titaniumdioxide aangeduid als CI Canadian Intense 77891. Een klein deel van de slecht oplosbare titaniumdioxidedeeltjes in dit witte poeder is kleiner dan 100 nanometer, en wordt daarmee als nanodeeltje beschouwd. Voor titaniumdioxide is geen grens gesteld voor de hoeveelheid die een mens dagelijks mag binnenkrijgen.

Waarom kunnen nanodeeltjes toxiciteit veroorzaken?

Van zeer kleine deeltjes, zoals nanodeeltjes, is tegenwoordig bekend dat ze zich anders kunnen gedragen dan de grotere deeltjes van dezelfde chemische stof. De kleine deeltjes hebben een relatief groot oppervlak en kunnen daarmee mogelijk toch reactief zijn en toxiciteit veroorzaken. Daarnaast kunnen ze op andere plaatsen in het lichaam terechtkomen. 

Kinderen en titaniumdioxide

Blootstelling aan titaniumdioxide nanodeeltjes is voornamelijk afkomstig van tandpasta (voor kleine kinderen die tandpasta doorslikken), snoep, koffiecreamer, bak- en taartdecoratie-producten en witte sauzen.

Titaniumdioxide, zelfs vaak in biologische tandpasta

In Frankrijk werden enkele tandpasta's vergeleken en het bleek dat maar liefst 2 van de 3 tandpasta’s (inclusief 25 biologische tandpasta’s) titaniumdioxide bevatten.

Bij Sudanta Classic en Sudanta Houtskool Gel hoef je daar niet bang voor te zijn: deze tandpasta bevat namelijk totaal geen titaniumdioxide. Poetsen met een gerust gevoel dus. 

Klik hier en ga naar de producten in de webshop.

  

 

 

 

Disclaimer

Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, of bij gebruik door kinderen.