Bah, zwemmerseczeem..

Bah, zwemmerseczeem..

Zwemmerseczeem is eigenlijk geen eczeem, maar een schimmelinfectie. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft last van schimmelinfecties aan de voeten (mannen wat vaker dan vrouwen).

Schimmels zijn overal aanwezig (vooral in vochtige en warme ruimtes) en je komt er dus zeker mee in aanraking. Dit is niet zo erg als het lijkt: een gezonde huid is van nature beschermd tegen schimmels. Maar als de huid langdurig vochtig blijft, zoals in een zwembad, dan verdwijnt deze bescherming en ben je vatbaarder voor schimmels. De hoornlaag wordt aangetast en de schimmel kan de huid binnendringen. En als je een verminderde afweer of suikerziekte hebt, dan is een besmetting vaker heftig en moeilijker te bestrijden. Trouwens, mensen die eenmaal zwemmerseczeem hebben gehad lopen een grote kans het nog eens te krijgen.

Zwemmerseczeem is erg besmettelijk: meestal vindt besmetting plaats op plekken waar veel mensen blootsvoets lopen. Dit komt doordat de afgevallen huidschilfertjes schimmeldeeltjes bevatten en zo andere mensen kunnen besmetten. De huid tussen je tenen wordt droog en rood, soms met blaasjes en bultjes. Je ziet witte schilfertjes tussen je tenen en je hebt een branderig gevoel en/of jeuk. Kortom: je hebt zwemmerseczeem..

Maar geen nood: ayurveda weet raad!

 

Onze ayurvedisch specialist Lita Dash adviseert:

  • Strooi royaal zeezout in warm water en neem een voetenbad van 10 minuten.
  • Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen en breng kruidnagelolie aan op je voeten. Masseer dit goed in. Was daarna goed je handen.
  • Herhaal dit tot een week nadat de klachten verdwenen zijn.
  • En draag in het vervolg zwemslippers als je naar het zwembad gaat om een nieuwe besmetting te voorkomen.

 

 

 

 

Disclaimer

Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, of bij gebruik door kinderen.