Ayurveda over kanker

Ayurveda over kanker

Hoe gaat Ayurveda Specialist om met kanker?

Volgens de moderne wetenschap is kanker een ziekte waarbij ongecontroleerde celgroei plaatsvindt. Ze heeft het potentieel om binnen te dringen in en zich te verspreiden naar andere delen van het lichaam. Tumorvorming, cel-vermenigvuldiging, metastase, orgaanschade: dit zijn veelvoorkomende termen die verband houden met kanker. Ook therapieën zoals bestraling en chemotherapie worden hiermee geassocieerd.

In ayurveda begint dit fenomeen met de onbalans van de kapha dosha. Daarna worden ook de pitta en vata dosha erbij betrokken. Vata, pitta en kapha zijn de drie bio-energieën die helpen het lichaam in balans te brengen. Wanneer een onbalans in jouw vata, pita of kapha dosha aanhoudt en toeneemt leidt dit tot klachten en uiteindelijk tot een ziekte.

We onderscheiden in dit proces binnen de ayurveda zes stadia:

  • Stadium 1: accumulatie In deze fase raakt de dosha een beetje uit balans en begint op te hopen op een bepaalde plek waar de dosha van nature aanwezig is.
  • Stadium 2: verergering De dosha begint de neiging te vertonen om buiten zijn natuurlijke grenzen te treden.
  • Stadium 3: verspreiding De dosha treedt buiten zijn natuurlijke grenzen en begint door het lichaam te circuleren, op zoek naar een zwakke plek. Dit kan een genetisch bepaalde zwakke plek zijn of een verworven zwakke plek (bijvoorbeeld de longen bij iemand die rookt).
  • Stadium 4: lokalisering De dosha vindt een zwakke plek en nestelt zich daar. Omdat hij daar van nature niet thuis hoort verstoort hij met zijn energie het functioneren van deze plek en gaat hij interfereren met de daar van nature aanwezige dosha’s en de natuurlijke, gezonde processen.
  • Stadium 5: manifestatie In deze fase manifesteert de verstoring zich als een duidelijke ziekte of aandoening die gediagnosticeerd kan worden. Hier begin je de symptomen van een aandoening te ervaren.
  • Stadium 6: complicaties en onomkeerbaarheid Andere lichaamsprocessen worden door de ziekte verstoord en aangetast en het ziekteproces is onomkeerbaar geworden. De aandoening is chronisch geworden en kan niet altijd meer worden genezen. Dit zou het moment kunnen zijn waarop een conventionele arts de diagnose van een ziekte kan vaststellen, zoals een bepaald soort kanker.

 

Wanneer er geruime tijd een onbalans is in de kapha dosha, dan begint de celstructuur in onbalans te raken. Dit leidt tot fouten in de natuurlijke intelligentie en informatieoverdracht van lichaamscellen en dat leidt weer tot slechter functioneren van genen, wat gevolgd kan worden door ziekten zoals kanker.

De eerste vier bovenstaande stadia in de kapha dosha laten de reden zien waarom een ziekte zoals bijvoorbeeld kanker optreedt: je kunt het de oorzaak van de ziekte noemen. Behandeling in de moderne reguliere wetenschap volgt dan doorgaans in het vijfde en zesde stadium: het stadium waarin de ziekte waargenomen wordt en het stadium van complicaties van de ziekte. Door operatie, chemotherapie en bestraling vernietgigt een tumor vaak, maar als de oorzaak niet wordt weggenomen bestaat er een kans op herhaling op een andere plaats.

Als er tijdens een consult met polsdiagnose bij een van onze ayurvedische specialisten een vermoeden bestaat dat de cliënt waarschijnlijk aan een bepaalde vorm van kanker of tumor lijdt, dan zal de specialist de cliënt vragen om naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek. Dit om het vermoeden te bevestigen of uit te sluiten. Onze ayurvedische specialisten mogen dit niet zelf vaststellen.

Als blijkt dat het inderdaad om kanker gaat dan wordt er door onze ayurvedische specialisten aangeraden om het traject van de huisarts en specialisten, met eventuele operaties, chemotherapieën en bestralingen, verder te vervolgen.

Als je vervolgens genezen bent van kanker dan is je lichaam vaak nog allesbehalve gezond. Je lichaam kan kampen met de gevolgen van de vaak zware behandelingen. Dan kan het nut hebben om weer contact op te nemen met onze ayurvedische specialisten omdat ayurveda je kan helpen om je lichaam sneller te reinigen van de gevolgen voor je lichaam van eventuele bestralingen, chemotherapie en medicatie, en te helpen bij het versterken van je immuunsysteem.

Daarnaast kunnen de specialisten door middel van de polsdiagnose, dieetadviezen en ayurvedische supplementen je helpen de oorzaak van de ziekte (in stadium 1-4) te behandelen zodat deze zich niet in het lichaam herhaalt na verloop van tijd.

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Deel dit bericht