8 tips voor minder stress
Stress…een van de problemen van deze tijd waar praktisch iedereen wel eens mee te maken krijgt. Stress ervaar je als je spanning of druk voelt in je hoofd of lichaam, vaak in situaties waarin er een bepaalde prestatie van je wordt verwacht. In deze blog lees je acht tips voor het omgaan met stress.
Stress is een natuurlijke reactie
Op zich is stress een heel natuurlijke reactie: als zich een gevaarlijke situatie voordoet, is het van belang dat je lichaam en geest direct in opperste staat van paraatheid zijn, zodat je jezelf zo snel mogelijk in veiligheid kunt brengen. Je lichaam produceert de stofjes adrenaline en cortisol om je daarbij te helpen. De adrenaline zorgt voor een snelle impuls en stopt de lichaamsfuncties die je niet direct nodig hebt om te kunnen vluchten, vechten of ‘bevriezen’. Deze stof verhoogt je hartslag, versnelt je ademhaling en spant je spieren aan. Adrenaline werkt op de korte termijn: is de ergste stress voorbij, dan daalt het adrenalineniveau in je bloed weer. De cortisol ondersteunt de reactie, maar werkt op de langere termijn en blijft nog een dag of drie in je bloed om je alert te houden voor mogelijk gevaar. Die spreekwoordelijke beer waarvoor je wilde vluchten, kan immers nog besluiten om terug te komen.
Langdurige stress kan schadelijk zijn voor je gezondheid
Vandaag de dag is veel stress werkgerelateerd. Maar je kunt ook stress krijgen van ingrijpende emotionele gebeurtenissen zoals het verlies of de ziekte van een dierbare, een ongeval, of van voortdurende zintuiglijke prikkels, zoals lawaai in je omgeving. Als je gedurende langere tijd – of chronisch – verhoogde adrenaline- of cortisolniveaus in je bloed hebt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. Je lichaam heeft namelijk rust nodig om te kunnen herstellen. Lichamelijke klachten als rug-, nek- of hoofdpijn, spijsverteringsklachten, slapeloosheid, concentratieproblemen en – bij langdurige chronische stress – immuniteitsproblemen zijn symptomen van stress.
Stress volgens ayurveda: verstoorde vata-energie
Ayurveda ziet stress als het gevolg van een verstoring van de vata-energie in je lichaam en geest. Vata bestaat uit het lucht- en etherelement en wordt gekarakteriseerd als een energie die snel, mobiel, droog, koud, ruw, subtiel, grillig en licht is. Deze kenmerken herken je bijvoorbeeld in vergeetachtigheid, gedachten die van de hak op de tak lijken te springen, concentratieproblemen, koude handen en voeten, buikpijn en constipatie.
8 tips voor minder stress door goede voeding en een rustigere leefstijl
Onder druk worden de effecten van stress erger. Je kunt ze daarentegen balanceren – en stress dus verlagen – door je voeding en leefstijl te veranderen met eigenschappen die tegengesteld zijn aan de vata-kwaliteiten. Dus:
- Eet gekookte, warme, wat zwaardere voeding (bijv. soep, warme havermout en stoofpotjes met goede vetten) in plaats van koude, lichte boterhammen, crackers, chips, yoghurt en salades.
- Ook de smaak van je voeding speelt een rol. Kies voor de natuurlijke zoete smaak van bijvoorbeeld pompoen, zoete aardappel, zoete appel, dadels, mandarijnen, in plaats van de bittere en wrange smaken van aardappel, broccoli, boerenkool en zure appels.
- Als tegenhanger van het droge aspect van vata gebruik je goede vetten als olijfolie, echte boter en ghee. En de koude energie die vata eigen is? Die balanceer je door je voeding op smaak te brengen met heerlijk verwarmende specerijen en kruiden zoals gember, kaneel, kardemom, thym, komijn, rozemarijn, kurkuma, koriander en zwarte peper.
- Drink twee liter warm water in kleine slokjes verdeeld over de dag en laat koffie, zwarte thee en alcohol een tijdje staan.
- Tegen het snelle, mobiele en grillige, onrustige karakter van vata en stress zorg je voor voldoende rust en regelmaat in je leven. Kies bewust voor langzame activiteiten, in plaats van je voortdurend te haasten. Pauzeer bijvoorbeeld eens heel even tussen twee taken op je werk, adem een paar keer diep in en uit, voel je lichaam en ga dan pas verder.
- Doe elke dag een paar yoga oefeningen en mediteer. Zelfs een paar korte meditaties van vijf minuten verdeeld over een dag hebben een groot effect. Keer dus regelmatig je energie naar binnen in plaats van je alleen maar te richten op mensen en zaken buiten je.
- Vermijd koude voeten en handen, al is dat misschien niet gemakkelijk omdat je juist daar last van kunt hebben als je gestresst bent. Neem dus een lekker warm bad, en draag warme, comfortabele kleding.
- Door jezelf elke ochtend met verwarmde, koudgeperste amandel- of sesamolie te masseren, voeg je nog wat extra rust en aandacht voor jezelf toe, terwijl je tegelijkertijd je huid verzorgt met de warme, vette olie. Tegelijkertijd breng je zo in de herfst en beginnende winter ook een dun beschermingslaagje aan tegen de schrale wind en koude van het vata-seizoen.
Wil je meer persoonlijke begeleiding en advies om je te helpen je stress beter te hanteren? Maak dan eens een afspraak met één van onze specialisten.
Disclaimer
Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als je ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je huisarts. Indien je advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Ayurveda Specialist. Neem vooraf contact op met de specialist indien je kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.