24Mantra: biologisch van boerderij tot bord

24Mantra: biologisch van boerderij tot bord

Als je 24Mantra producten koopt dan heb je, net als onze boeren, besloten om onze planeet duurzaam te houden: verminder de schadelijke chemicaliën en pesticiden, houd de lucht en het water schoon en natuurlijk, houd de bodem in leven. Van de boerderij tot op het bord: alles is biologisch.

Het ontstaan van 24Mantra

In 1992, toen Raj Seelam (de oprichter van 24Mantra) in een bedrijf voor landbouwproductie werkte, zag hij dat er overvloedig gebruik gemaakt werd van pesticiden en kunstmest. Dat was enerzijds schadelijk voor het milieu en de gezondheid, en anderzijds zorgden de hoge investeringen in kunstmest en bestrijdingsmiddelen voor een enorme schuldenlast bij de boeren.

Hij vroeg zich af: ‘Kan ik een verschil maken? Kan ik voedsel verbouwen dat vrij is van chemicaliën en pesticiden?”

Met een groep geïnspireerde collega’s verdiepte hij zich in de Indiase Upanishads en bestudeerde de elementen Aarde, Water, Vuur, Lucht & Ether, de mix van alle basiselementen waaruit gezond voedsel is opgebouwd. En wat is een betere manier om gezond te eten dan biologisch voedsel!

De filosofie van 24Mantra

Biologisch telen is niet eenvoudig. Om een boerderij biologisch te laten worden heb je 3 tot 4 jaar nodig. Het vereist toewijding, geduld en aandacht voor elk mogelijk detail, maar het is het meer dan waard: biologisch telen is een manier om een duurzaam middel van bestaan te creëren voor de boeren, een duurzame levensstijl voor consumenten met voedsel zonder bestrijdingsmiddelen en chemicaliën, en een middel om een duurzame aarde te creëren die voortdurend nieuw leven wordt ingeblazen door biologische landbouw met een beter gebruik van water, land en vruchtwisseling.

Raj Seelam: “Uiteindelijk geloven wij dat onze liefde en passie voor alles wat met biologisch te maken heeft, ertoe moet leiden dat je van het voedsel geniet en voor jezelf een betere gezondheid creëert. Want wij weten, en onze voorouders wisten, dat puur voedsel een bewezen geneesmiddel is. Voor onze producten zoeken we de juiste grondsoort, de juiste bodem, de juiste landbouwer en het juiste gewas. Als dat is gebeurd, zijn de volgende stappen de juiste zaden (geen genetisch gemodificeerde organismen; GGO’s), gevolgd door de juiste landbouw- en teeltpraktijken en natuurlijke oplossingen om eventuele plagen te bestrijden. Het conserveren van de gewassen gebeurt zonder chemicaliën en de opslag gebeurt met gebruik van plaatselijke hulpbronnen. Daarna volgt een minimale verwerking om de voedingswaarden, smaak en aroma’s te behouden en een product te garanderen dat 100% veilig is om te consumeren. Wij zijn in het bezit van Amerikaanse, Europese en Indiase biologische certificeringen. Onze missie is om dicht bij het productieproces te blijven, van het zaadje tot in de keuken.

Wij begrijpen de boeren van India en vinden het heel belangrijk om hen te helpen een duurzaam bestaan op te bouwen. Actieve steun, fair-trade en de afwezigheid van tussenpersonen gaan hand in hand met onze voortdurende inspanningen om hen te beschermen tegen schommelingen in de markt. Zij verbouwen het zuiverste voedsel en wij doen ons best om hun een beter rendement te bezorgen. Aan de ene kant van onze biologische reis staat de boer en aan de andere kant staat de consument. Een win-win situatie voor de boer, de consument en het milieu dus.”

Ga hier naar de producten van 24Mantra in onze webshop

Deel dit